Viņķele uzskaita «Vienotības» prioritātes valsts budžetā (72)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saskaņā ar Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) pausto «Vienotības» prioritātes 2014.gada valsts budžetā ir nevienlīdzības, nabadzības mazināšana un demogrāfijas jautājumu risināšana, aģentūrai LETA sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Arī Labklājības ministrija (LM) šajās jomās ir izveidojusi gana reālas jaunās politikas iniciatīvas. Paredzēts palielināt finansējumu tehniskās palīdzības līdzekļiem, kas ļautu likvidēt rindas uz protēzēm, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām nepieciešamajiem ratiem, ortopēdiskajiem apaviem un citām lietām. Tāpat iecerēts palielināt sociālā nodrošinājuma pabalstus pirmās un otrās grupas invalīdiem.

Viņķele norādīja, ka LM tāpat vēlas palielināt ar nodokli neapliekamo minimumu un atvieglojumu lielumu apgādājamajiem. Viņai ir gandarījums, ka arī nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK ir aktualizējusi šo jautājumu un sagaida minētā politiskā spēka atbalstu. Vēl viena svarīga iniciatīva ir sociālās aprūpes centru darbības kvalitātes uzlabošana.

Savukārt neatkarīgie deputāti savas budžeta prioritātes publiskos vēlāk, aģentūrai LETA norādīja pie frakcijām nepiederošā deputāte Elīna Siliņa.

Nākamnedēļ budžeta jautājumiem būs veltīta gan koalīcijas padomes sēde, gan Ministru kabineta sēde.

Jau ziņots, ka valsts budžeta fiskālās telpas apmērs 2014.gadā tiek prognozēts 75 miljonu latu apmērā.

30.jūlijā valdība, izskatot makroekonomisko rādītāju, ieņēmumu un vispārējās valdības budžeta bilances prognozes 2014.-2016.gadā, pieņēma zināšanai fiskālās telpas apjomu vispārējās valdības budžetā 2014.gadā 69 miljonu latu apmērā, kā arī nolēma atbalstīt fiskālo telpu palielinošus pasākumus 14,7 miljonu apmērā, tai skaitā minimālās mēnešalgas palielināšanu (13,1 miljons latu) un fiskālo telpu samazinošus pasākumus 8,8 miljonu latu apmērā, tai skaitā pedagogu darba samaksas nodrošināšanu paredzētajā apjomā (seši miljoni latu) un mācību līdzekļu nodrošināšanu (0,4 miljoni latu).

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) paziņojumā medijiem norāda, ka ar jauno politikas iniciatīvu izskatīšanu valdībā ir sācies visintensīvākais valsts budžeta sagatavošanas posms. Viņš uzsver, ka arī diskusija par papildus atbalstāmajiem priekšlikumiem ir tikai tagad sākusies.

Lai turpinātu diskusiju par iespējām palielināt fiskālo telpu, valdība uzdeva ministrijām līdz šodienai iesniegt priekšlikumus par valsts budžeta ieņēmumu, tostarp nodokļu politikas, izmaiņām.

Kā ziņots, ministriju un citu centrālo valsts iestāžu papildu finansējuma pieprasījumi kopā 2014.gadam veido 572,8 miljonus latu, 2015.gadam - 754,7 miljonus latu un 2016.gadam - 961,5 miljonus latu.

Komentāri (72)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu