Izaicinājums virtuvē: kā pareizi uzvārīt rīsus, lai tie nesaliptu

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Šķiet, kas gan tur tik sarežģīts - novārīt rīsus tā, lai tie nepārvērstos par rīsu putru? Tomēr nē, dažām saimniecēm tā mēdz būt neiespējamā misija, sirdi plosošs izaicinājums virtuvē. Tādi graudaugi kā rīsi patiešām ir unikāls produkts, jo to var izmantot visdažādāko ēdienu pagatavošanā. Rīsus var izmantot saldo ēdienu gatavošanā, no tiem vāra zupas, gatavo garšīgu un aromātisku plovu, izmanto salātos un daudzos citos ēdienos.

Daudzas saimnieces sūdzas, ka viņām neizdodas pagatavot tik gardus rīsus kā gribētos. Kāda nepietiekami ilgi tos vāra, kāda cita pārvāra vai aizmirst, ka garšas uzlabošanai mēdz izmantot arī garšvielas. Ja arī tev dažkārt rīsu vārīšana noiet greizi, iespējams, noderēs kāds padoms.

Rīsi, garšvielas
Rīsi, garšvielas Foto: pixabay

Pamatnoteikumi rīsu vārīšanā

Rīsi lieliski sader kopā gan ar dažādiem dārzeņiem, gan gaļu un zivi, taču, lai ēdiens izdotos īpaši garšīgs, ir jāprot rīsus pareizi izvārīt, lai tie nepārvērstos biezputrā. Lūk, piemērs.

Rīsu pagatavošanai nepieciešams:

rīsu graudi - 1 glāze;

sāls un saldkrējuma sviests - pēc garšas;

ūdens - 2 glāzes.

Pagatavošanas process

Daudzas saimnieces zina, ka rīsu graudā ir daudz cietes, kas atbild par rīsu salipšanu vārīšanas laikā. Lai mazinātu cietes daudzumu, pilnīgi pietiek, ja rīsus noskalo ar ūdeni - tā, lai ūdens kļūtu pilnībā caurspīdīgs. Viens no ērtākajiem veidiem, kā to paveikt, ir ņemt talkā sietiņu.

Nelielā katliņa ielej nepieciešamo daudzumu ūdens, uzliek katlam vāciņu un liek vārīties. Tiklīdz ūdens sāk vārīties, pēc garšas pievieno sāli.

Vārošā ūdenī ieber rīsus, uzliek katlam vāciņu un atstāj rīsus vārīties, kamēr ūdens atkal ir atsācis burbuļot. Daži pavāri iesaka vārīšanās laikā vispār vāciņu neņemt no katla nost un nemaisīt rīsus.

Pirmās 5 minūtes rīsi jāvāra uz lielākas uguns, ko vēlāk samazina un 2 minūtes turpina vārīt uz vidējas uguns. Pēc tam liesmu samazina līdz minimumam un vāra 2 vēl 2 minūtes, kamēr tie ir gatavi.

Kad plīts izslēgta, vāciņu ņemt nost vēl nevajag, jo rīsiem vēl desmit minūtes jānobriest.

Pēc tam tiem pievieno saldkrējuma sviestu un pasniedz kopā ar gaļu, zivi vai dārzeņiem - kas kuram labāk patīk.

Ķīniešu paņēmiens, kā pareizi vārīt apaļos rīsus

Rīsi, graudaugi
Rīsi, graudaugi Foto: pixabay

Apaļos rīsus parasti izmanto dažādu putru un desertu gatavošanā, jo šis rīsu veids izdodas mīksts un lipīgs. Tas ir tāpēc, ka tā sastāvā ir daudz cietes. Ķīnieši un japāņi rīsus gatavo bieži, tāpēc viņi lieliski zina, kā pagatavot vislabāk.

Lai pareizi šo produktu novārītu, ir nepieciešamas 2 daļas rīsu uz 3 daļām ūdens. Sākumā graudus vairākas reizes noskalo ūdenī, lai noskalotu lieko cieti, un ieber vārošā ūdenī, uzliekot virsū vāciņu.

Gatavošanai jāilgst tieši 20 minūtes, un šo laiku ir nepieciešams sadalīt 3 etapos:

pirmās 3 minūtes rīsi jāvāra uz lielas uguns;

pēc tam uz mērenas liesmas rīsus vāra 7 minūtes;

pēdējās 2 minūtes to savukārt vāra uz ļoti mazas uguns.

Tad plīti izslēdz un ļauj rīsiem uzbriest vēl divdesmit minūtes, nenoņemot vāciņu. Pēc tam var pievienot sāli vai citas garšvielas pēc sirds patikas, visu kārtīgi samaisot.

Tvaicētu rīsu gatavošanas noteikumi

Ja ievēro visus gatavošanas noteikumus, arī tvaicētus rīsus var pagatavot ļoti garšīgi, saglabājot visas vērtīgās uzturvielas. Šie rīsi tiek speciāli apstrādāti, tāpēc tos sauc par tvaicētajiem rīsiem. Graudos ir daudz labu vielu, kas ir nepieciešamas organismam, taču šā produkta gatavošanas noteikumi atšķiras no parastajiem rīsiem.

Lūk, tvaicētu rīsu gatavošanas noteikumi, kurus būtu vērts ievērot:

rīsus rūpīgi vairākas reizes noskalo un aplej ar aukstu ūdeni uz trīsdesmit minūtēm;

pēc tam ūdeni nolej, bet rīsus ieber neliela izmēra katliņā;

rīsus aplej ar ūdeni attiecībā 1 pret 1,25, tātad - ūdens būs pavisam nedaudz vairāk kā rīsu;

katliņu ar rīsiem un ūdeni uzliek vārīties uz spēcīgas uguns un, kad ūdens sāk burbuļot, liesmu samazina līdz minimumam un rīsus vāra vēl 25 minūtes.

Biežāk pieļautās kļūdas

Rīsi
Rīsi Foto: pixabay

Saimnieces gatavošanā nereti pieļauj kļūdas, un rīsi ir smagnēji un negaršīgi. Iemesls mēdz būt gatavošanai nepiemēroti trauki vai arī konkrētā ēdiena gatavošanā tiek izmantoti ne tam paredzēti rīsi, jo, kā zināms, tie ir dažādi.

Apaļos rīsus ir diezgan grūti izvārīt ļoti mīkstus, tam labāk izmantot garenos graudus. Uz lielas uguns rīsi var nepaspēt pietiekami labi izvārīties, tāpēc ir svarīgi pēdējā vārīšanas posmā paturēt tos uz lēnas uguns.

Iespējams, katrai saimniecei ir savi rīsu vārīšanas noteikumi, taču dažādībai noteikti ir vērts izmēģināt kaut ko jaunu.

Labu apetīti!

Avots: kleo.ru

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu