Lietuvieši vadošos amatos labprātāk redzētu vīriešus (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: andreasnilsson1976, CC BY-NC-ND 2.0

Lai gan teju trešo daļu uzņēmumu Lietuvā vada sievietes, lielākā daļa lietuviešu ieraduma pēc vadošos amatos labprātāk redzētu vīriešus, vēsta Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls «Lrt.lt».

Kā liecina portāla «Cvmarket.lt» veikta aptauja, 56% lietuviešu izvēlētos strādāt priekšnieka vīrieša vadībā. Tikai 11% par priekšnieci labāk gribētu sievieti, bet 33% nesaskata starpību starp abu dzimumu vadošajiem darbiniekiem.

Speciālistu atlases portāla pārstāve Raimonda Tatarēlīte aptaujas rezultātus sliecas skaidrot pirmām kārtām ar patriarhāliem stereotipiem. «Mūsu kompānijas pieredze daudzu gadu garumā liecina, ka sievietes vadošos amatos nekādā veidā neatpaliek no vīriešiem un laba vadītāja vērtību nosaka nevis dzimums, bet rakstura īpašības un darba metodes,» viņā stāstījusi.

Sievietēm visbiežāk tiek pārmests, ka viņām trūkstot vīriešiem piemītošās stingrības un pat agresivitātes, viņas ir jūtīgākas, ātrāk apvainojas, nespēj sevi visu ieguldīt biznesā, jo viņām jārūpējas par ģimeni. Reizēm sievietes tiek kritizētas arī par sīkumainību un neobjektivitāti - īpaši attieksmē pret kolēģēm.

Pēc Tatarēlītes teiktā, vairāk sieviešu vadošos amatos var redzēt tieši tajās Eiropas valstīs, kur sociālās aprūpes sistēma vājāk attīstīta, - acīmredzot tur sievietes ir spiestas agrāk sākt strādāt un aktīvāk rūpēties par karjeru, jo vienīgi tā var cerēt vairāk nopelnīt.

Attīstīto valstu vidū izceļas Norvēģija, kur sieviešu īpatsvars augsta līmeņa vadītāju amatos ir aptuveni 40% - tik, cik reglamentē īpašs 2004.gadā pieņemts likums, tomēr arī citās valstīs dzimumam vairs nav tik liela loma, un sieviešu vadītāju kļūst vairāk.

Lietuvā sievietes jau vada lielas firmas, arī tādās jomās, kas tradicionāli tiek uzskatītas par vīrišķīgām, - celtniecībā, rūpniecībā, vairumtirdzniecībā un citur, norādījusi portāla pārstāve.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu