Rīgas pilī izbūvēti visi pagaidu jumti (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Patlaban Rīgas pils ugunsgrēkā cietušajās daļās visi pagaidu jumti ir izbūvēti, pārklāti un atsevišķās vietās papildus tiek nostiprinātas savienojumu vietas, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja būvniecības pilnsabiedrības «SBRE» pārstāve Mārīte Straume.

Pagaidu jumts virs Baltās zāles, kas ugunsgrēkā cieta visvairāk, tika izbūvēts jau jūlija sākumā, sacīja Straume. Nedēļas laikā pēc piekļuves nodrošināšanas tika arī pabeigtas pagaidu jumta konstrukcijas virs Svētku zāles, kas tika pabeigts pagājušās nedēļas sākumā. Zonas ir atbrīvotas no izdegušajiem gruvešiem, kas attiecīgi ir sašķiroti. Svētku zālē ir nostiprināti visi vēsturiskie gleznojumi, pie tiem strādā restauratori.

Savukārt otrdien, 6.augustā pēc atļaujas no VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) saņemšanas uzsākt darbus virs pils Konventa daļas, «SBRE» nekavējoties uzsāka pagaidu jumta konstrukciju izbūves darbus arī šajā zonā.

«Arī šiem darbiem bija nepieciešama aptuveni viena nedēļa atkarībā gan no laika apstākļiem, gan ekspertu darba. Šajā zonā bija nepieciešams izbūvēt sastatnes no zemes līmeņa līdz pat jumta līmenim, tai pašā laikā izbūvējot arī savienojuma vietu ar Svētku zāles jumta konstrukciju. Konstrukcijas tika izbūvētas jau piektdien, savukārt jumta pārklāšanu apgrūtināja stiprais vējš, un darbi tika turpināti arī brīvdienās,» sacīja Straume.

Iepriekš tika konstatēts, ka kaijas rada bojājumus pagaidu jumtu pārklājumā un, lai nodrošinātos pret tālākiem bojājumiem, objektā patlaban ir uzstādītas putnu atbaidīšanas ierīces, kas atskaņo īpašas skaņas, piebilda Straume.

Jau ziņots, ka 31.jūlijā tika noslēgta papildu vienošanās pie esošā līguma ar VNĪ par 220 900 latiem par visiem ugunsgrēka seku likvidēšanas darbiem un pagaidu jumta izbūvi.

Par pastāvīgā jumta izbūvi - pēc saskaņota projekta saņemšanas no VNĪ - atkarībā no projekta konfigurācijas darbus varētu veikt divu līdz trīs mēnešu laikā, sacīja Straume.

Ugunsgrēkā, kas plosījās naktī uz 21.jūniju, tika izpostīta Rīgas pils 3200 kvadrātmetru platībā.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu