Ekskluzīvi: Kuri Latvijas uzņēmēji pērn zaudējuši visvairāk naudas? (53)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ramenlover, CC BY-NC-SA 2.0

Biznesa žurnāls «Kapitāls» šodien publiskojis veselus trīs «Latvijas TOP 100» - lielāko pelnītāju, lielāko zaudētāju un lielāko dividenžu saņēmēju sarakstus. «Apollo» ekskluzīvi publicē pagājušajā gadā vislielākos zaudējumus cietušo uzņēmēju pirmo desmitnieku.

1. Edgars Golts – Ls 7 108 207

Šogad megazaudētāju sarakstu atklāj vienīgais SIA «MIGholdings» īpašnieks, kuram zaudējumus radījis arī otrs viņam simtprocentīgi piederošais uzņēmums – SIA «Sklandas». Vienīgi niecīgais AS«Liepājas autobusu parks» akciju skaits nesis peļņu, kaut minimālu.

2. Ivo Luka-Indāns – Ls 5 242 148

Bijušais SIA «Nordic Food» padomes loceklis ir četru uzņēmumu īpašnieks vai līdzīpašnieks, bet par megazaudējumiem parūpējusies SIA ZK5, kas nodarbojas ar būvprojektu izstrādāšanu. Uzņēmējam pieder arī kompānijas «Latvija Bio» un «Divine Investments».

3. Eduards Pogorelovs – Ls 4 336 856

Mazpazīstamajam uzņēmējam iespaidīgo zaudējumu daļu sagādājuši tikpat mazpazīstami uzņēmumi – «Chemi Baltic» un «Cobis».

4. Jeļena Baziļova – Ls 3 858 314

Uzņēmējai saskaņā ar «Lursoft» datiem pieder 67 % akciju AS «Ostas investīcijas», kas gadu noslēgusi ar 5,75 miljonu latu zaudējumiem.

5. (24. – vieta sarakstā pirms gada) Andris Griģis – Ls 2 772 591

Pazīstamais Liepājas uzņēmējs ir pieteicis arī personīgā bankrota procedūru, un, kā rāda «Lursoft» dati, no viņam piederošajiem uzņēmumiem ar vērā ņemamu peļņu nav strādājis neviens. Pirms gada viņa zaudējumu daļa bija tikai 1,3 miljoni latu.

6. (25.) Vivita Geiba – Ls 2 380 149

Jau otro gadu pēc kārtas uzņēmējai augsto vietu zaudētāju topā nodrošina simtprocentīgi piederošās nekustamo īpašumu apsaimniekošanas SIA «Rīgas darījumu aģentūra» iespaidīgie – 2,34 miljonu latu – zaudējumi.

7. Dmitrijs Pilatovs – Ls 2 221 141

Uzņēmējam pieder tikai viens uzņēmums – SIA «dp group», kas nodarbojas ar sienu un grīdu apdari, kā arī pārtikas, dzērienu un tabakas vairumtirdzniecību un starpnieka darbību. Šī SIA tad arī cietusi iespaidīgos zaudējumus.

8. Voldemārs Freivalds – Ls 2 110 572

Uzņēmējam pieder kapitāldaļas trijos uzņēmumos, no kuriem lielākos zaudējumus – 2,11 miljonu latu – sarūpējusi viņam kā vienīgajam īpašniekam piederošā SIA «Levil Leader», kas nodarbojas ar sava un nomātā nekustamā īpašuma pārvaldīšanu.

9. (52.) Igors Sakovičs – Ls 2 074 557

Piecu nekustamā īpašuma pārvaldīšanas uzņēmumu īpašnieks, no tiem tikai viens darbojies ar peļņu. Lielākos zaudējumus piedzīvojusi SIA «Enzi» – 1,84 miljoni latu.

10. Sergejs Silantjevs – Ls 2 019 038

Iespaidīgos zaudējumus uzņēmējam sagādājusi degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecības kompānija SIA OPT, kurā viņam pieder kontrolpakete ar 51 % kapitāldaļu. Ar zaudējumiem strādājusi arī AS «Ostas investīcijas», kurā viņam pieder niecīgs skaits akciju.

Latvijas 100 vislielākos zaudējumus cietušo uzņēmēju saraksts, kas pilnā apmērā lasāms žurnālā «Kapitāls», ir izveidots, balstoties uz «Lursoft» datu bāzē apkopotajiem Uzņēmumu reģistrā iesniegtajiem kompāniju gada pārskatiem.

Šis saraksts parāda nevis uzņēmēju kā fizisko personu ciestos zaudējumus no viņu īpašumā esošajām kapitāldaļām, bet 2012. gada peļņas un zaudējumu (tos summējot) daļu proporcionāli viņu īpašumā esošo kapitāldaļu daudzumam atbilstoši uzņēmumu dalībnieku un akcionāru reģistriem šāgada sākumā.

Šajā sarakstā ir ņemtas vērā tikai tās kapitāldaļas, kas uzņēmējiem Latvijā reģistrētās kompānijās pieder tieši, kā fiziskām personām, – pieņēmumi par ārzonas un citām ārvalstu kompānijām, aiz kurām varētu «stāvēt» konkrētas personas, šajā sarakstā nav ņemti vērā.

Savukārt attiecībā uz akciju sabiedrībām, kam Latvijas likumdošana neprasa publiskot akcionāru sarakstus, ir ņemta vērā publiski pieejamā informācija, kuras apjoms dažādām akciju sabiedrībām ir būtiski atšķirīgs.

Komentāri (53)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu