Šodienas redaktors:
Marina Latiševa
Iesūti ziņu!

Gī sviesta pagatavošana (33)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: I Believe I Can Fry, CC BY-NC 2.0

Pagatavot Gī sviestu iesācējam nav tik viegli, bet rezultāts ir tā vērts. Gī sviests ir garšīgs un ilgi uzglabājams.. 

triguna.lv

Lai kausēts sviests iegūtu maigu un patīkamu riekstu aromātu, tas ilgi un lēni jākarsē, lai no tā pilnīgi iztvaikotu ūdens, uzpeldot virspusē, atdalītos cietās piena daļas un paliktu tikai tīrs, zeltains gī.

Sastāvdaļas:

1 - 5 kg nesālīta sviesta (saldkrējuma, vislabākais ir Daugavas sviests)

Pagatavošana:

Ielieciet sviestu katlā un kausējiet to uz nelielas uguns. Kad sviesta virspusē parādās putas, uguni vajadzētu samazināt līdz minimumam un turpināt vārīt. Laiku pa laikam nosmalstiet piena daļas, kuras parādās virspusē. Jāraugās, lai uguns ir ļoti maza, jo ja tā ir pārāk liela, tad Gī kļūst pārāk tumšs, un tam nav laba garša.

Pareizi pagatavotam Gī ir jābūt dzidram un caurspīdīgam.

Pēc tam, kad nepieciešamais laiks ir pagājis, Gī sapilda traukos un atdzesē bez vāka.

Ja Gī ir pareizi un vajadzīgo laiku karsēts, tas iegūst patīkamu riekstu aromātu, un tajā gatavotais ēdiens ir ļoti gards.

Gī sviestu lieto gan uzturā un veselības uzlabošanā (mazina holesterīna līmeni asinīs, der kā nomierinoša ziede brūcēm un apdegumiem, tulznām, var izmantot siltu sviestu nomierinošām masāžām), gan ķermeņa kopšanā (kā ķermeņa krēmu, ja ir sausa āda, matos, ja ir sausi, trausli mati).

Cepot ēdienus eļļā, pārtikas sula iztek pannā, bet, cepot gī sviestā, sula no produkta neiztek, līdz ar to tas ir sulīgs un saglabā savu vērtību. Gī sviests der gan gaļas, gan dārzeņu cepšanai. Gī sviestu sauc arī par kausēto sviestu un ražo arī Latvijā ar nosaukumu «Zelta sviests» vai «Gī sviests».

Gī sviestu var lietot kā piedevu dārzeņu sautējumiem, rīsiem, putrām, dārzeņu zupām, garšvielu apcepšanai, vistas, zivs cepšanai.

Gī sviests ir ieteicams maziem bērniem, sākot mazuļa piebarošanu ar pirmajiem dārzeņiem, jo tajā nav piena olbaltuma, kas varētu izraisīt alerģiju.

Komentāri (33)
Nepalaid garām
Uz augšu