Viņķele par NA ultimātu: Skrējiens uz vēlēšanām sācies pārāk ātri (156)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Skrējiens uz vēlēšanām sācies pārāk ātri, politiķu prāti ir pārāk sakairināti, - LNT raidījumā «900 sekundes» par nacionālās apvienības prasībām demogrāfijas jautājumā šorīt izteicās labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Viņa uzskata, ka jebkurā jautājumā, arī demogrāfijas, ir iespējams panākt kompromisu, ja partneri ir gatavi uzklausīt argumentus. Pašlaik ir jautājums par prioritātēm - nabadzības mazināšana vai demogrāfijas veicināšana, norādīja ministre.

Viņķele uzskata, ka demogrāfijas jautājumā lietot terminu «ultimāts» ir nelietderīgi, - jautājums ir par satura piedāvājumu. Viņa norādīja, ka ultimātu skaits aug salīdzinājumā ar pagājušo gadu - bija viens, tagad jau trīs ultimāta prasības.

Jau ziņots, ka nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai» (VL-TB/LNNK) valde pilnvaro savus pārstāvjus - ministrus, deputātus, pārstāvjus koalīcijas padomē un budžeta veidošanas darba grupās - atbalstīt 2014.gada budžetu pie nosacījuma, ja tiek panākta vienošanās par trim Latvijas nākotnei būtiskām prioritātēm - dzimstības veicināšanas pasākumiem, uzturēšanās atļauju tirdzniecības pārtraukšanu un atbalstu kultūras nozarei.

«Nacionālā apvienība vienmēr ir uzskatījusi, ka valsts budžets nav pašmērķis, bet gan līdzeklis valsts politikas mērķtiecīgai īstenošanai,» uzsvērts nacionālās apvienības paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Ņemot vērā «katastrofālo» demogrāfisko situāciju, kas «apdraud latviešu tautas eksistenci ilgtermiņā», demogrāfijas speciālistu ieteiktos risinājumus situācijas uzlabošanai, kā arī 2012. gada 23.oktobrī koalīcijas partneru parakstīto vienošanos par valsts atbalstu dzimstības veicināšanai un ģimenēm ar bērniem, ar 2014.gada 1.janvāri bērnu kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta minimālais apmērs mēnesī ir jāpalielina no pašreizējiem 100 latiem līdz 140 latiem, vecāku pabalsta izmaksas periods ir pagarināms līdz bērna 1,5 gadu vecumam, pauž nacionālā apvienība.

Nodarbinātības veicināšanai VL-TB/LNNK mudina noteikt, ka «māmiņalgas» izmaksa ir daļēji saglabājama, arī vecākam šajā posmā atgriežoties darbā, apjomu nosakot pēc formulas, kur ņemta vērā slodze un darba algas apmērs. Tāpat ir izveidojams Dzimstības veicināšanas fonds un uzsākama pirmā mājokļa valsts atbalsta programma ģimenēm, uzskata nacionālās apvienības pārstāvji.

Savukārt, ņemot vērā «milzīgo izsniegto uzturēšanās atļauju skaita pieaugumu, kas veido jaunu kolonizācijas vilni, ierobežo latvisko kultūrtelpu, apdraud Latvijas ekonomikas ilgtspējīgu attīstību un Latvijas kā nacionālas valsts nostiprināšanos, kā arī mazina Latvijas pilsoņu iespējas iegādāties mājokli par saprātīgu cenu», 2014. gada pirmajā pusē ir pārtraucama uzturēšanās atļauju izsniegšana par nekustamo īpašumu iegādi, akcentē VL-TB/LNNK.

Nekustamo īpašumu tirgus jāveicina ar valsts atbalstītu pirmā mājokļa atbalsta programmu un mājokļu energoefektivitātes programmu. VL-TB/LNNK valde uzskata, ka uzturēšanās atļauju piešķiršana ir pieļaujama uzņēmējiem, kas tiešā veidā veicina nodarbinātību. Ir jāpilnveido nosacījumi un jāpastiprina kontrole attiecībā pret uzturēšanās atļauju izsniegšanu saistībā ar ieguldījumiem Latvijā reģistrētas kapitālsabiedrības pamatkapitālā un Latvijā reģistrētu banku subordinētajā kapitālā, teikts nacionālās apvienības valdes paziņojumā.

Vienlaikus, ņemot vērā to, ka ekonomiskās krīzes laikā kultūras nozare piedzīvoja vienu no straujākajiem finansējuma samazinājumiem, kultūras vajadzībām piešķiramajam papildus finansējumam jaunajām politikas iniciatīvām ir jābūt adekvātam tai būtiskajai lomai, kāda kultūrai ir latviskās identitātes veidošanā un attīstībā, pauž nacionālās apvienības valde.

Kā ziņots, valdošā koalīcija sarunās par budžetu plāno vēl atsevišķi diskutēt par demogrāfijas veicināšanas pasākumiem, kurus varētu īstenot nākamgad.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka par šiem jautājumiem vēl notiks atsevišķas sanāksmes un koalīcija mēģinās vienoties gan par līdzekļu apmēru, gan par pasākumu saturu.

Patlaban nepieciešamā finansējuma apjoms, pēc dažādiem priekšlikumiem, ir starp 9 un 18 miljoniem latu, skaidroja valdības vadītājs. Lai iegūtu šos līdzekļus, nevar izslēgt arī «horizontālus budžeta samazinājumus», bet par to atsevišķi vēl būs jāvienojas, jo koalīcijā patlaban ir viedokļu atšķirības ne tikai par līdzekļu apjomu, bet arī par pasākumu būtību, kuri ir efektīvi demogrāfijas situācijas uzlabošanai.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāts Imants Parādnieks iepriekš skaidroja, ka visai demogrāfijas pasākumu paketei ir nepieciešami 18 miljoni latu. Komentējot iespējamo līdzekļu avotu, Parādnieks norādīja, ka pērn Finanšu ministrija bija «ļoti radoša» budžeta pieņemšanas procesā un «noteikti savas radošas spējas var apliecināt arī šogad».

Taujāts, vai arī šogad no nacionālās apvienības var sagaidīt ultimātu šajā jautājumā, Parādnieks teica, ka pērn panāktā vienošanās ietvēra vairākus soļus, viens no kuriem ir 2014.gadā paredzētie pasākumi. Politiķis arī pauda cerību, ka izdosies sakārtot šo jautājumu pilnībā.

Starp priekšlikumiem demogrāfijas situācijas uzlabošanai varētu būt arī minimālās māmiņalgas palielināšana un vecāku pabalsta izmaksas perioda pagarināšana līdz brīdim, kad bērns sasniedzis 1,5 gadu vecumu.

Komentāri (156)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu