Bijušais ASV prezidents Bušs pieļāvis «muļķīgu kļūdu» (61)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Bijušā ASV prezidenta Džordža H.V. Buša preses dienests svētdien kļūdas dēļ priekšlaicīgi pasteidzies «apglabāt» Dienvidāfrikas prezidentu Nelsonu Mandelu.

Bušs savā un savas sievas vārdā svētdien izteica līdzjūtību Mandelas ģimenei un Dienvidāfrikas iedzīvotājiem, norādot, ka «Mandela bija drosmīgs cilvēks, kas ietekmēja savas valsts vēsturi». «Barbara un es izsakām līdzjūtību cienījamā prezidenta Mandelas ģimenei,» teikts kļūdainajā paziņojumā.

Vēlāk Buša preses dienesta vadītājs Džims Makgrats savā «Twitter» kontā atvainojās par notikušo, norādot, ka tā bijusi «muļķīga kļūda». Makgrats paskaidroja, ka viņš kļūdaini izlasījis «Washinton Post» ziņas virsrakstu.

Jau ziņots, ka bijušais Dienvidāfrikas prezidents un Nobela Miera prēmijas laureāts Nelsons Mandela izrakstīts no slimnīcas un turpinās ārstēšanos mājās, svētdien paziņojis Dienvidāfrikas Republikas prezidenta Džeikoba Zumas birojs.

Mandelas veselības stāvoklis «vēl joprojām ir kritisks un brīžiem nestabils», teikts paziņojumā.

Bijušais prezidents neatliekamās medicīnas palīdzības automašīnā policijas eskorta pavadībā svētdien nogādāts mājās, kur viņam arī turpmāk mediķu komandas uzraudzībā tiks sniegta intensīva medicīniskā aprūpe.

Ja radīsies tāda nepieciešamība, Mandela tiks no jauna nogādāts slimnīcā, teikts Zumas biroja paziņojumā.

95 gadus vecais Mandela pneimonijas dēļ slimnīcā atradās kopš 8.jūnija.

Dienvidāfrikas Republikas aparteīda režīms Mandelu 27 gadus turēja ieslodzījumā, taču 1990.gadā, iznākot brīvībā, viņš joprojām bija uzticīgs demokrātijas principiem un spēja panākt vienošanos par vispārēju vēlēšanu tiesību atzīšanu.

1993.gadā viņš līdz ar toreizējo baltādaino Dienvidāfrikas prezidentu Frederiku de Klerku saņēma Nobela Miera prēmiju par vienošanos, kas ļāva īstenot miermīlīgu aparteīda režīma izbeigšanu un pāreju uz demokrātiju.

1994.gadā Mandela kļuva par pirmo tumšādaino Dienvidāfrikas Republikas prezidentu un vadīja valsti līdz 1999.gadam. Kopš 2004.gada viņš sabiedrībā rādījies reti.

Komentāri (61)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu