Pamatskola «Rīdze» jauno mācību gadu sāk restaurētā ēkā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien plkst.11 ar svinīgu pasākumu jauno mācību gadu sāka pamatskola «Rīdze», Kr.Valdemāra ielā 2, kas atgriezusies restaurētā ēkā, aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

Skolas pedagogus, audzēkņus un viņu vecākus uzrunāja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), viņa vietnieks Andris Ameriks (GKR) un Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR).

Pamatskola «Rīdze» atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā, ēkā, kas ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis. Tā tika celta no 1881. līdz 1884.gadam kā pilsētas meiteņu skola. Ēkas projektu sākotnēji 1878.gadā izstrādāja arhitekts Johans Daniels Felsko (1813 - 1902), vēlāk, to nedaudz pārveidojot, pabeidza arhitekts Reinholds Šmēlings.

Neorenesanses stilā veidotā trīsstāvu ēka, kurai akcentēts fasādes ķieģeļu mūrējums, kas periodiski mijas ar brūna krāsojuma joslām, ir nedaudz atvirzīta no ielas un izdalās kā monumentāls akcents pilsētas kanāla malā. Celtniecības darbus vadīja Roberts Heizermanis, krāsošanas darbus veica Rūdolfa Petersona firma, skulptūru autors ir tēlnieks Augusts Folcs, viņa darbnīca veica arī iekšējo dekoratīvo veidojumu darbus.

Pēc Rīgas domes pasūtīja tika veikta ēkas restaurācija un arī rekonstrukcija. Tika izveidota ēkas pamatu vertikālā un horizontālā hidroizolācija un pastiprināti pamati. Ir apgūtas iepriekš neizmantotās bēniņu telpas ēkas ceturtā stāva līmenī. Izbūvējot kabinetus ēkas bēniņos, izveidotas jaunas jumta izbūves Kr.Valdemāra ielas fasādē. Savukārt saimniecības kāpnes pārbūvētas par lifta šahtu, lai nodrošinātu vides pieejamību.

Iekšpagalmā tika demontētas avārijas stāvoklī esošās pagalma ieejas piebūves, kas nebija sākotnējais vēsturisks ēkas apjoms, to vietā, atbilstoši ugunsdrošības prasībām, kā arī funkcionalitātei, izbūvētas divas jaunas stiklotas kāpņu telpas.

Pilnībā renovēta ēkas ārējā apdare - esošā ķieģeļu fasāde attīrīta un restaurēta, atjaunotas dekoratīvā krāsojuma joslas, dzegas, skulptūras. Atbilstoši vēsturisko materiālu izpētei atjaunots ēkas augstākajā daļā bijušais jumta laternu - bēniņu ventilācijas izvads, kas veido arhitektonisku akcentu.

Iekštelpām veiktas funkcionālas pārbūves. Pārbūvēts un renovēts virtuves bloks. Tāpat pārbūvēti sanitārie mezgli, nomainīti visi iekšējie inženiertīkli. Veikta pagraba, vestibila, kāpņu telpu un aktu zāles restaurācija. Personām ar kustību traucējumiem nodrošināta piekļuve visās telpās un izveidotas speciāli aprīkotas tualešu telpas katrā stāvā un dušas telpas. Vides pieejamības nodrošināšanai papildus paredzēti lokāli pacēlāji pie kāpnēm ēkas pirmajā stāvā.

Rekonstruēta un labiekārtota skolas teritorija, to sadalot vairākās zonās: saimnieciskā zona, sporta laukums ar gumijotu segumu, autostāvvieta un apstādījumu un atpūtas teritorijas. Izveidota jauna lietus ūdens novadīšanas un drenāžas sistēma, kur ūdens caur attīrīšanas filtru tiek novadīts blakus esošajā pilsētas kanālā.

Pamatskolas «Rīdze» rekonstrukcijas tehnisko projektu izstrādāja SIA «Linia», būvdarbus veica pilnsabiedrība «Velve, Moduls-Rīga». Būvniecības kopējas izmaksas ir gandrīz 4,3 miljoni latu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu