Japāna prezentē plānu radioaktīva ūdens noplūžu novēršanai no Fukušimas AES (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Japānas valdība pirmdien prezentēja 470 miljonu dolāru plānu radioaktīvā ūdens noplūžu novēršanai no avarējušās Fukušimas atomelektrostacijas (AES).

Japānas vecākais kabineta sekretārs Josihide Suga pavēstīja, ka projekts paredz sasaldēt zemi zem AES un attīrīt toksisko ūdeni.

Gruntsūdeņi no netālajiem kalniem plūst zem AES un sajaucas ar piesārņoto ūdeni, kas jau iesūcies augsnē. Šis ūdens pēc tam plūst uz Kluso okeānu.

Zinātnieki vēlas ar caurulēm ievadīt zemē speciālu saldēšanas līdzekli, lai radītu «sasalušu sienu», kas mazinātu gruntsūdeņu pieplūdumu.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe atzina, ka pastāv pasaules mēroga bažas par Japānas energokompānijas TEPCO spējām tikt galā ar šo krīzi, un paziņoja, ka valdība ieguldīs valsts naudu radioaktīvā ūdens problēmas risināšanā.

«Valdība darīs visu iespējamo un īstenos nepieciešamās fiskālās darbības,» paziņoja Abe.

Tuvākajās dienās Starptautiskā Olimpiskā komiteja izlems, kurai pilsētai tiks piešķirtas tiesības rīkot 2020.gada vasaras olimpiskās spēles, un novērotāji bažījas, ka situācija Fukušimā var mazināt Tokijas izredzes.

Šā gada 11.martā apritēja divi gadi, kopš Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami.

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

Divus gadus pēc katastrofas simtiem tonnu gruntsūdeņu ik dienu ieplūst bojātajās reaktoru ēkās un sajaucas ar ūdeni, kas joprojām tiek iepludināts reaktoros caur pagaidu dzesēšanas sistēmu.

Radioaktīvais ūdens tiek uzkrāts pagaidu tvertnēs, un atklājies, ka vairākās vietās notiek šo ūdeņu noplūde un pastiprināta radiācija konstatēta arī vietās, kur ūdens nav redzams. Tas viss radījis bažas, ka Fukušimā notiekošais izvēršas par krīzes situāciju.

TEPCO ir atzinis, ka daļa no noplūdušā augsti toksiskā ūdens, iespējams, jau nonākusi Klusajā okeānā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu