Pieļauj, ka būs jāizvēlas «dārgākais risinājums» saistībā ar Rīgas pilī esošajiem muzejiem (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ņemot vērā, ka Rīgas pilī joprojām ir mitrs, pastāv draudi tās trīs muzeju eksponātiem, līdz ar to Kultūras ministrijai (KM) iesniegti trīs dažādi priekšlikumi situācijas risināšanai, šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē norādīja VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane.

Lētākais risinājums paredz, ka visi trīs muzeji paliek Rīgas pilī, savukārt visdārgākais paredz, ka visi muzeji pārceltos, skaidroja Strautmane, kuras vērtējumā lētākais risinājums ir arī vissliktākais. Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) komisijas sēdē sacīja, ka viņai «ir stipras aizdomas, ka būs jāiet dārgākais ceļš», kaut arī tiekot darīts viss, lai situāciju uzlabotu un muzeji nebūtu jāpārceļ.

Lai pārvietotu muzeju krājumus, nepieciešami seši mēneši un trīs miljoni latu, savukārt lētākais risinājums prasītu 1,7 miljonus latu.

Komisijas deputāti pauda vēlmi apmeklēt šos muzejus, lai novērtētu situāciju, - to plānots izdarīt nākamnedēļ.

Strautmane deputātus informēja, ka Rīgas pils pagaidu jumts ir uzbūvēts, bet pagaidu risinājums no būvniekiem pagaidām nav pieņemts, jo nepieciešams pamatojums tam, ka šis jumts izturēs rudens un ziemas apstākļus.

Tāpat patlaban ir noslēgusies sarunu procedūra ar projektētajiem par pastāvīgo jumtu, ir sākti projektēšanas darbi.

Jau ziņots, ka augusta vidū ministrijā notika kārtējā KM, VNĪ un Rīgas pilī esošo muzeju pārstāvju kopīgajā darba sanāksme, kurā tika vērtētas Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumu pārvietošanas iespējas un to tehniskie risinājumi.

Iecerēts, ka muzeju krājumu un eksponātu pagaidu izvietošana tiks nodrošināta nekustamajos īpašumos Lāčplēša ielā 106/108 un Brīvības bulvārī 32, Rīgā, kā arī tiek apsvērtas iespējas Rakstniecības un mūzikas muzeja nozīmīgu krājumu daļu, piemēram, manuskriptus un citas kultūrvēsturiskas vērtības, izvietot Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunbūves krātuvē, kurai tur būtu vispiemērotākie klimatiskie apstākļi.

Tāpat iecerēts turpināt aktīvu darbu pie jau agrāk plānotās jaunās muzeju krātuves ēkas Pulka ielā projekta īstenošanas līdz 2016.gada pirmajai pusei.

Līdz šim pagaidu jumta izbūve pabeigta gan virs Rīgas pils Baltās zāles, gan virs Rīgas pils Svētku zāles, gan Konventa daļas. Darbi tika pabeigti līdz 11.augustam.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, visvairāk cietusi Rīgas pils Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis. Kopumā uguns nopostījusi pili 3200 kvadrātmetru platībā.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu