Ilzes Viņķeles uzruna Tēvu dienā (108)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: absolut xman, CC BY-NC-SA 2.0

Ilze Viņķele Tēvu dienā 2013.gada 7 septembrī

Mīļie tēti, vectētiņi, topošie tēti!

Kāds Romas katoļu baznīcas svētais ir teicis, ka nekas nav tik spēcīgs kā maigums un nekas nav tik maigs kā patiess spēks.

Pasaulē ir tik daudz tētu, no dažādām reliģijām, atšķirīgu izpratni par dzimumlīdztiesību, katrs ar savu kultūras un tradīciju bagāžu, taču viņiem visiem ir viena un tā pati atbildība un iespējas, kas nav ierobežotas ne vidē, ne laikā, ne resursos, – piedalīties bērna dzīvē ar savu maigumu un patiesu spēku.

Vai jūs zinājāt, ka Latvija – valsts, kas tikai pirms divdesmit gadiem ir sākusi veidot demokrātijas pamatus, kopā ar Zviedriju, Dāniju un Somiju ir tās Eiropas topa valstis, kurās vīrieši visvairāk iesaistās bērnu audzināšanā un ikdienas mājas soļa veikšanā? Lai arī Latvijā tēvi labprātāk piedalās mājas ikdienas darbos, bērnu audzināšanu biežāk atstājot mammām, esmu pārliecināta, ka arī tas mainīsies. Īpaši tad, kad mūsu sievietes arvien biežāk uzdrošināsies vēlēties daļu sava laika veltīt personīgajai un profesionālajai izaugsmei, darbam vai izglītībai.

Vēl tikai pirms divdesmit gadiem mūsu valstī tēvu iesaistīšanās bērnkopībā un mājas darbu veikšanā šķita kaut kas jocīgs, kādam pat muļķīgs un nevajadzīgs. Šie stereotipi kultivēja priekšstatu, ka vīrieša piedalīšanās bērnu audzināšanā, mājas soļa uzturēšanā un savas dzīvesbiedres atslogošana liecina par vīrieša vājumu, tautas vārdiem runājot – būšanu zem tupeles. Taču man par lielu prieku, Latvijas tēti ir labprāt un ātri atbrīvojušies no šiem aizspriedumiem, adaptējušies jaunajai pasaules kārtībai un iesaistījušies ģimenes darbos. Mūsu tēti ir pelnījuši lielu paldies – par spēju nedzīvot un netiražēt muļķīgus stereotipus un par spēku nekaunēties būt maigiem.

Mīļie tēti! Es redzu, ka Jūs uz saviem bērniem skatāties kā uz vislielāko brīnumu pasaulē. Arī bērns uz jums un jūsu attiecībām ar pasauli skatās kā uz nozīmīgāko dzīves piemēru. Un viņš skatās katru dienu, neatkarīgi no tā, cik vecs viņš ir un kur jūs atrodaties – mājās, darbā vai dzīvē noticis tā, ka dzīvojat atsevišķi. Visnoderīgākā lieta, ko jūs savam bērnam dzīvē varat iemācīt un uz ko iedrošināt – maigumu un patiesu spēku. Viss pārējais bērna dzīvē atnāks pats – ar gadiem, dzīves pieredzi un savām personīgajām izvēlēm.

Skaistus svētkus!

Komentāri (108)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu