No rītdienas varēs parakstīt aicinājumu Jaunzemei-Grendei atkāpties no amata (190)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Domubiedru grupa, kas sociālajā vietnē «Facebook» ir izveidojusi platformu «Grende- atkāpies», pieprasot kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) demisiju, no rītdienas piedāvās ikvienam parakstīties zem aicinājuma ministrei atkāpties.

Kustības pārstāvis, advokāts Aldis Gobzems aģentūrai LETA sacīja, ka kustība nevēlas manipulēt ar sabiedrībā zināmu cilvēku vārdiem, taču informēja, ka starp domubiedriem ir literātes Nora Ikstena, Liāna Lange un Katrīna Neiburga.

Pēc Gobzema teiktā, patlaban tiek gaidīta atbilde no vietnes «Manabalss.lv» par parakstu vākšanas iespēju par Grendes demisiju, bet, ja šāda iespēja netiks nodrošināta, tad tiks meklēti citi varianti. Viens no tiem jau ir zināms - no rītdienas kustības «Grende, atkāpies!» koordinācijas centrā Alberta ielā 1-13 ikvienam būs iespēja parakstīties zem aicinājuma ministrei atkāpties. Kā liecina «firmas.lv» dati, šajā adresē atrodas biedrība «Kultūras alianse».

Kustības veidotāji ministrei ir nosūtījuši arī atklātu vēstuli, kurā norāda, ka valstij ir vajadzīgs kompetents kultūras ministrs. Īpaši būtiski tas ir tāpēc, ka Rīga nākamgad būs Eiropas Kultūras galvaspilsēta, un ārvalstu preses pārstāvji, ierodoties Rīgā, «ik uz soļa var sastapties ar valsti apkaunojošiem nekompetentiem ministres izteikumiem».

«Nekompetents ministrs nesaprot, ka katra diena, kas tiek novilcināta Rīgas pils glābšanā, var radīt nenovēršamas sekas gan arhitektūras piemineklim, gan tajā esošajiem muzeju krājumiem. Nekompetents ministrs nesaprot, ka pusgadu, pirms Rīga kļūst par Eiropas Kultūras galvaspilsētu, veikt riskantas operas vadības rotācijas ir nekompetenti, jo tās var atstāt graujošu iespaidu uz opernama darbību,» teikts vēstulē.

Jaunzemei-Grendei vēstulē tiek paust, ka pati ministre, «būdama nekompetenta, nesaprot, ka tāda ir» un, ka «zināšanas kultūrā var iegūt, vien izglītojoties tajā visas dzīves garumā». Akcijas «Grende - atkāpies» galvenais mērķis esot nodrošināties ar kompetentu kultūras personību kultūras ministra amatā jau tuvākajā laikā. Pēc kustības veidotāju domām, ikvienam saprātīgam cilvēkam «jau sen ir skaidrs, ka ministre nav savā vietā», tāpēc nedrīkstot vairs turpmāk riskēt un apdraudēt Latvijas kultūrpolitiku un valsts prestižu. Kustība arī aicina apvienību «Visu Latvijai!»- Tēvzemei un Brīvībai/LNNK izvirzīt citu kultūras ministra amata kandidātu.

Iebildumi pret Jaunzemes-Grendes atrašanos kultūras ministres amatā saasinājās pēc notikumiem ap Latvijas Nacionālās operas jauno vadību, kur vieta neatradās tās līdzšinējam direktoram Andrejam Žagaram.

Vakar vakarā Jaunzeme-Grende izplatīja paziņojumu plašsaziņas līdzekļiem, kurā aicina nešķelt kultūras nozari. «Aicinu laikā, kad jau acīmredzami ir sākusies priekšvēlēšanu cīņa, nejaukt politiku ar kultūru un kultūrpolitikas procesiem. Pašreizējie mēģinājumi sašķelt nozari laikā, kad vēl notiek nākamā gada budžeta veidošana, var atkal iedragāt kultūras nozari, kas tikai tagad sāk atgūties no krīzes,» saka Jaunzeme-Grende.

Paziņojumā viņa arī norāda, ka neplāno kandidēt gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, nedz arī vēlreiz ieņemt kultūras ministra amatu. «Tādēļ visu savu enerģiju un pārliecību veltu šai valdībai atvēlētajam laikam ministra amatā, pieejot tam nevis politiski, bet kā nozares vadītājam, kam nav savu favorītu un ir vienāda attieksme pret visām kultūras nozarēm. Šāda pieeja, manuprāt, ir taisnīga attieksme pret mūsu daudzveidīgo kultūrvidi,» uzsver Jaunzeme-Grende.

Komentāri (190)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu