Internetā sāk vākt parakstus aicinājumam Jaunzemei-Grendei demisionēt (79)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

No šodienas portālā «Ipetitions.com» sācies domubiedru kustības «Par kultūru» rosinātais balsojums «Par kompetentu Latvijas kultūras ministru», pieprasot kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) demisiju, aģentūru LETA informēja kustības pārstāvis advokāts Aldis Gobzems.

Portālā publicētajā domubiedru grupas aicinājumā teikts: «Mūsu valsts kultūrai nepieciešama auglīga un kompetenta, nevis bremzējoša un degradējoša kultūras politiskā vadība. Latvijas valstij vajadzīgs kompetents kultūras ministrs. Mēs vēlamies, lai kultūru Latvijas valdībā pēc iespējas ātrāk pārstāvētu nopietns, spēcīgs kultūras nozares profesionālis. Ir nepieciešama pašreizējā kultūras ministra nomaiņa. Tas ir pašapziņas, nevis politikas jautājums.

Mēs aicinām Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un valdību sadzirdēt sabiedrības, kultūras profesionāļu un neatkarīgo mākslinieku viedokli un nekavējoties reaģēt, pieprasot Nacionālajai apvienībai izvirzīt jaunu kultūras ministra kandidātu.»

Gobzems aģentūru LETA informēja, ka starp domubiedriem ir Nora Ikstena, Liāna Langa, Katrīna Neiburga, Alvis Hermanis, Andris Eglītis, Laima Slava, Kristīne Opolais, Andris Nelsons, Aleksandrs Antoņenko, Inga Kalna, Egils Siliņš, Vija Zariņa, Kaspars Zariņš, Jānis Deinats, Elita Patmalniece, Aldis Gobzems, Klāss Vāvere, Viesturs Meikšāns, Ilze Jurkāne, Artis Bute, Una Meistere, Dace Lielā, Aleksandrs Oskins, Ģirts Krūmiņš, Inga Ābele, Dace Rukšāne, Raimonds Auškāps, Jānis Rokpelnis, Knuts Skujenieks.

Sociālajā vietnē «Facebook» izveidotās kustības «Grende, atkāpies!» koordinācijas centrā Alberta ielā 1-13 no pirmdienas, 9.septembra plkst.8 ikvienam būs iespēja parakstīties zem aicinājuma ministrei atkāpties. Parakstīties varēs biedrības «Kultūras alianse» telpās, informēja Gobzems.

Viņš piebilda, ka domubiedri visā Latvijā tiks aicināti šādus koordinācijas centrus izveidot arī savās pilsētās, lai zem aicinājuma Jaunzemei-Grendei demisionēt fiziski varētu parakstīties arī tie cilvēki, kuriem nav pieejas internetam.

«Paralēli apspriežam arī potenciālos kultūras ministra amata kandidātus, taču par tiem vēl ir pāragri runāt,» sacīja Gobzems.

Viņš piebilda, ka pēc balsojuma atvēršanas portālā «Ipetitions.com» jau pirmajās piecās minūtēs to parakstījuši vairāki desmiti cilvēki, bet «Facebook» domubiedru kopai ir vairāk nekā 1500 atbalstītāju.

Iebildumi pret Jaunzemes-Grendes atrašanos kultūras ministres amatā saasinājās pēc notikumiem ap Latvijas Nacionālās operas jauno vadību, kur vieta neatradās tās līdzšinējam direktoram Andrejam Žagaram.

Piektdien vakarā Jaunzeme-Grende izplatīja paziņojumu plašsaziņas līdzekļiem, kurā aicina nešķelt kultūras nozari. «Aicinu laikā, kad jau acīmredzami ir sākusies priekšvēlēšanu cīņa, nejaukt politiku ar kultūru un kultūrpolitikas procesiem. Pašreizējie mēģinājumi sašķelt nozari laikā, kad vēl notiek nākamā gada budžeta veidošana, var atkal iedragāt kultūras nozari, kas tikai tagad sāk atgūties no krīzes,» saka Jaunzeme-Grende.

Paziņojumā viņa arī norāda, ka neplāno kandidēt gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, nedz arī vēlreiz ieņemt kultūras ministra amatu. «Tādēļ visu savu enerģiju un pārliecību veltu šai valdībai atvēlētajam laikam ministra amatā, pieejot tam nevis politiski, bet kā nozares vadītājam, kam nav savu favorītu un ir vienāda attieksme pret visām kultūras nozarēm. Šāda pieeja, manuprāt, ir taisnīga attieksme pret mūsu daudzveidīgo kultūrvidi,» uzsver Jaunzeme-Grende.

Komentāri (79)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu