LNO direktors Žagars atlaists no darba «uzticības zaudēšanas dēļ» (265)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdzšinējais Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors un valdes loceklis Andrejs Žagars no šodienas, 11.septembra, ir atbrīvots no amata, informē kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne.

[Papildināta visa ziņa.]

Žagars atbrīvots uzticības zaudēšanas dēļ uz likuma «Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām» 63.panta pamata, norādīts Kultūras ministrijas paziņojumā medijiem.

Kultūras ministre saskaņā ar Latvijas Nacionālās operas likumu šodien izveidojusi Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdi triju valdes locekļu sastāvā.

Valdē iecelti LNO direktora padomnieks mūzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Inese Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore, muzikoloģe Daina Markova.

Tā kā Maskats, neraugoties uz piedalīšanos konkursā uz valdes locekļa amatu, pēdējā brīdī ir atteicies darboties jaunajā valdē, uz vakanto valdes locekļa amatu visdrīzākajā laikā tiks izsludināts konkurss. Patlaban, kamēr nav iecelts trešais valdes loceklis, valdes priekšsēdētāja amatu ieņems Inese Eglīte.

Jaunajai valdei uzdots organizēt un nodrošināt Latvijas Nacionālās operas pilna finanšu un juridiskā audita veikšanu par laikposmu no 2009. gada 1.janvāra līdz šā gada 11.septembrim.

Ņemot vērā Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, jaunajai valdei ir tiesības piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

«Augstu vērtēju Latvijas Nacionālās operas un arī Andreja Žagara ieguldījumu operas un baleta žanra attīstībā un popularizēšanā Latvijā un pasaulē. Uzskatu, ka jaunievēlētā valde pieliks visas pūles, lai turpinātu Latvijas Nacionālās operas tradīciju un sasniegumu izaugsmi, tās virzību uz izcilību. Operas mākslinieciskās prioritātes 2014. un 2015.gadam jau ir pilnībā definētas un esmu pārliecināta, ka jaunā operas vadība tās veiksmīgi īstenos dzīvē,» uzsver kultūras ministre.

Aģentūra LETA jau ziņoja - informācija publiskajā telpā liecina, ka Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors šodien saņēmis darba uzteikumu.

Savukārt advokāts Aldis Gobzems, kurš aktīvi aģitē par kultūras ministres nomaiņas nepieciešamību, izplatījis paziņojumu: «Mūsu rīcībā ir ziņas, ka Latvijas Nacionālajā operā tikko ir ieradušies Kultūras ministrijas darbinieki ar lēmumu par Andreja Žagara atstādināšanu no amata un pieprasījuši nekavējoties atstāt kabinetu, atbrīvojot to no personīgajām mantām».

Ar Žagaru aģentūrai LETA pagaidām neizdevās sazināties.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrijas izsludinātā konkursā uz LNO trīs valdes locekļa amata vietām konkursa komisija pēc pretendentu uzklausīšanas kā atbilstošākos amatam kultūras ministrei ieteica Arturu Maskatu, Andreju Žagaru un Inesi Eglīti.

Jaunzeme-Grende, pretēji konkursa komisijas rekomendācijai, atteicās iekļaut valdes sastāvā līdzšinējo operas direktoru Žagaru, aizbildinoties ar vēstuli, ko ministrei iesnieguši divu arodbiedrību vadītāji. Kopumā LNO ir piecas arodbiedrības.

Rezultātā par LNO valdes locekļiem tika izraudzīta līdzšinējā vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Eglīte un Latvijas Televīzijas (LTV) kultūras raidījumu satura redaktore, muzikoloģe Daina Markova, bet Maskatam tika piedāvāts valdes priekšsēdētāja amats, no kura viņš gan atteicās.

Komentāri (265)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu