Žagars pieļauj, ka notikusi «personiska izrēķināšanās» (112)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Latvijas Nacionālās operas (LNO) līdzšinējais vadītājs Andrejs Žagars uzskata, ka kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, pieņemot lēmumu atbrīvot viņu no amata, ir vadījusies pēc personiskiem motīviem un tā varētu būt personiska izrēķināšanās, žurnālistiem trešdien teica Žagars.

Kultūras ministrija no trešdienas ir atbrīvojusi Žagaru no amata uzticības zaudēšanas dēļ. Ņemot vērā Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, jaunajai valdei ir tiesības piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

Žagars žurnālistiem sacīja, ka pēdējie gadi ir labi aizvadīti, īpaši ņemot vērā, ka iepriekš finansējums operai tika būtiski samazināts. Runājot par savām tālākajām gaitām, Žagars paskaidroja, ka skatīsies, kā attīstīsies notikumi, un konsultēsies ar juristiem, lai vērstos tiesā.

Viņš uzskata, ka ministres izteikumi par to, ka viņš 200 dienu nav bijis darbā, ir klaji meli, turklāt viss viņa prombūtnes laiks iepriekš tika saskaņots ar darba devēju – Kultūras ministriju. Daļu no šīm dienām viņš bijis bezalgas atvaļinājumā, kuru viņam piešķīris darba devējs, bet daļu pavadījis komandējumos.

Runājot par savu radošo darbību, Žagars teica, ka tuvākajā laikā došoties uz Maskavu, lai pabeigtu darbu pie iestudējuma – Riharda Vāgnera operas «Tanheizers», kuram 27.septembrī ir pirmizrāde.

Žagars pauda cerību, ka jaunā valde neizjauks LNO jauno repertuāru, kurš jau ir izziņots.

Trešdien Kultūras ministrija atbrīvoja no amata Žagaru un informēja, ka uz vakanto LNO valdes locekļa amatu vistuvākajā laikā tiks izsludināts konkurss. Jaunzeme-Grende augusta beigās LNO valdē iecēla LNO direktora padomnieku muzikālajos jautājumos komponistu Arturu Maskatu, vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāju Inesi Eglīti un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktori muzikoloģi Dainu Markovu.

Tā kā Maskats, neraugoties uz piedalīšanos konkursā uz valdes locekļa amatu, pēdējā brīdī atteicās darboties jaunajā valdē, Kultūras ministrija uz vakanto valdes locekļa amatu vistuvākajā laikā izsludinās konkursu. Patlaban, kamēr nav iecelts trešais valdes loceklis, valdes priekšsēdētāja amatu ieņems Inese Eglīte.

Vispirms operas valdes kandidātus vērtēja īpaši izveidota komisija, taču lēmumu par valdi atbilstoši likumam pieņem kultūras ministrs.

Augusta beigās kultūras ministre pēc konkursa uz LNO valdi nolēma, ka to turpmāk vadīs Maskats, taču viņš publiski paziņoja, ka no amata atsakās. Žagaram tika piedāvāts LNO padomnieka amats, taču arī viņš no šāda scenārija atteicās.

Konkursa komisija visaugstāk bija novērtējusi Žagaru un Maskatu.

Komentāri (112)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu