LNO valdes locekle Markova pārliecināta, ka LNO mākslinieciskais darbs necietīs (45)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēdējo nedēļu notikumi saistībā ar Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktora un valdes locekļa Andreja Žagara atbrīvošanu no amata negatīvi neietekmēs LNO māksliniecisko darbu, uzskata jaunā Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdes locekle, Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Daina Markova.

Viņasprāt, šodienas notikumi neietekmēs arī LNO prestižu.

Markova piebilda, ka saimnieciski pašlaik LNO valde ir lemtspējīga un var nodrošināt nepieciešamo lēmumu pieņemšanu.

Viņa atteicās komentēt Žagara atstādināšanu no amata, atrunājoties, ka viņai nav pilnas informācijas par šī lēmuma iemesliem.

Jau ziņots, ka ar šodienu no amata atbrīvots līdzšinējais LNO direktors un valdes loceklis Žagars, informēja kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne. Žagars atbrīvots no amata uzticības zaudēšanas dēļ, pamatojoties uz likuma «Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām» 63.pantu. Ņemot vērā Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, jaunajai valdei ir tiesības piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

Darbam valdē tika virzīti LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos komponists Arturs Maskats, vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Inese Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Daina Markova. Ņemot vērā to, ka Maskats, neraugoties uz piedalīšanos konkursā uz valdes locekļa amatu, ir atteicies darboties jaunajā valdē, uz vakanto valdes locekļa amatu visdrīzākajā laikā tiks izsludināts konkurss. Patlaban, kamēr nav iecelts trešais valdes loceklis, valdes priekšsēdētāja amatu ieņems Eglīte.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija konkursā meklēja LNO valdes locekļus. Konkursa komisija par operas valdes locekļiem rekomendēja izraudzīties Žagaru, Maskatu un Eglīti. Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) pretēji konkursa komisijas rekomendācijai atteicās iekļaut valdes sastāvā līdzšinējo LNO direktoru Žagaru. Pēc šī ministres lēmuma izskanējušas prasības pēc viņas demisijas.

Iepriekšējam LNO valdes vadītājam Žagaram piedāvāts LNO padomnieka amats, lai nodrošinātu sekmīgu iesākto projektu pabeigšanu, taču Žagars no šī piedāvājuma atteicās.

Kamēr operas arodbiedrību pārstāvji uzskata, ka Žagara nomaiņa «ieviesīs pārmaiņas, kas sen vajadzīgas», Žagaru LNO valdē atbalsta gan ārpus Latvijas robežām, gan ilggadēji operas sponsori, gan vairāki LNO solisti.

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu