LNO jaunās valdes locekļi paziņo savas prioritātes (173)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Uzņemoties Latvijas Nacionālās operas (LNO) operas vadības pienākumus, jaunā valde aicinās iepriekšējo vadību uz savstarpēju sadarbību, atmetot personiskus aizvainojumus, lai lietu nodošana notiktu konstruktīvi un mierīgi.

Jaunās valdes izplatītajā paziņojumā medijiem norādīts, ka jaunā vadība vispirms plāno tikties ar LNO darbiniekiem un tos pārstāvošajām arodorganizācijām, kā arī operas mecenātiem un atbalstītajiem. Paziņojumā tāpat uzsvērts, ka operas jaunā vadība plāno nodrošināt LNO darba nepārtrauktību un īstenot izziņoto operas un baleta repertuāru 2014. un 2015. gadam.

Inese Eglīte, uzņemoties LNO valdes priekšsēdētājas pienākumus, par vienu no svarīgākajiem uzdevumiem uzskata izveidot uz savstarpējo uzticību, godīgumu un cieņu balstītas attiecības starp visiem LNO darbiniekiem – solistiem, kori, baleta trupu, orķestri, skatuves darbiniekiem, lai visi operā būtu droši par rītdienu. Eglīte uzskata, ka operai ir jāturpina mākslinieciskās attīstības ceļš, lai tā ieņemtu nozīmīgu lomu Eiropas kultūras dzīvē.

Vienlaikus operas vadībai ne mazāk svarīgs uzdevums ir operas saimnieciskās darbības sakārtošana un pārvaldības caurspīdīguma principu ieviešana operas pārvaldē, norādīts paziņojumā, uzsverot, ka LNO finansēm jābūt skaidri saplānotām un izmaksām - kontrolētām.

Daina Markova, piekrītot kļūt par LNO valdes locekli, vēlas paplašināt operas sadarbību ar medijiem, lai operas pirmizrādes un iestudējumi ieņemtu nozīmīgu vietu Latvijas mediju telpā, tādejādi sekmējot operas un baleta popularitāti Latvijas sabiedrībā. «LNO ir Latvijas kultūras lepnums, un izmantojot mūsdienu komunikāciju līdzekļus, tai būtu jāsasniedz daudz plašāka auditorija gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. Jau nākamgad Latvija būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, bet 2015.gadā Latvija uzņemsies Eiropas prezidentūru, un nešaubīgi, ka Latvijas Nacionālās operai ir jāspēlē nozīmīga loma kā Latvijas kultūras simbolam,» norāda Markova.

Tā kā trešais valdes loceklis Artūrs Maskats atteicās no sava amata, operas vadība strādās divu valdes locekļu sastāvā, līdz brīdim, kad konkursa kārtībā tiks izraudzīts jauns valdes loceklis, kas pildīs LNO mākslinieciskā vadītāja pienākumus.

Inese Eglīte līdz šim darbojusies vairāku nozares līderu uzņēmumu vadībā. Tai skaitā – Rīgas Piena kombinātā, Latvijas Balzamā, Valmieras pienā, Aizkraukles Bankā. Eglītes atbildībā bijusi uzņēmumu ilgtermiņa stratēģijas izstrāde un īstenošana, produktu portfeļa attīstība, cenu attīstība, rentabilitātes analīze, kā arī jaunu produktu izstrāde un mārketinga komunikācijas ilgtermiņa stratēģiju izstrāde un virsvadība.

Eglīte bijusi Rīgas Tehniskās universitātes Rīgas Biznesa skolas MBA programmas akadēmiskā direktore un kopš 2001. gada šai skolā strādā kā pasniedzēja.

Eglīte absolvējusi Latvijas Universitāti, kā arī ieguvusi MBA grādu RTU Rīgas Biznesa skolā uzņēmumu un iestāžu vadībā, sadarbībā ar Bufalo un Otavas universitāti ASV.

Viņa pārvalda latviešu, angļu, krievu, zviedru un vācu valodu. Inese Eglīte ir Nacionālās Operas fonda biedre kopš 1997. gada.

Daina Markova ilgus gadus vadījusi vērienīgus nacionāla un starptautiska mēroga kultūras un mūzikas projektus, kā arī bijusi vairāku mūzikas, kultūras un izglītojošo programmu autore Latvijas Televīzijā.

Markova bijusi Latviešu Dziesmu un deju svētku pārraižu virsvadībā, izveidojusi raidījumu «100 grami kultūras», bijusi LTV projekta «Teātris.zip» autore un vadītāja, ir raidījuma «Lai top!» idejas autore, Starptautiskā EBU kopprojekta «Best of European opera» producente. Markova līdz šim bijusi LTV kultūras, bērnu, izglītojošo un izklaides raidījumu satura redaktore un LTV kultūras un mūzikas programmu projektu vadītāja, kur pienākumos ietilpa projektu organizēšana, plānošana, cilvēkresursu piesaiste, motivēšana un vadība, kā arī finansējuma piesaiste un sadarbība ar TV raidījumu, koncertu, izrāžu un citu lielu kultūras un izklaides projektu producentiem. Markova bijusi XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku (2013) satura koncepcijas autore un projekta virsvadītāja LTV, kā arī bijusi XXIII Vispārējo latviešu Dziesmu un XIII Deju svētku biroja vadītāja.

Markova Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguvusi bakalaura akadēmisko grādu muzikoloģijā, ieguvusi muzikologa, mūzikas teorētisko priekšmetu pedagoga kvalifikāciju, kā arī Oslo universitātē studējusi norvēģu valodu un literatūru, mediju un komunikācijas zinātnes.

Markova pārvalda latviešu, krievu, angļu un norvēģu valodu.

Jau ziņots, ka kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) trešdien atcēla no amata Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktoru un valdes locekli Andreju Žagaru.

Kultūras ministre saskaņā ar Latvijas Nacionālās operas likumu izveidojusi Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdi triju valdes locekļu sastāvā.

Valdē iecelti LNO direktora padomnieks mūzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Inese Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore, muzikoloģe Daina Markova.

Tā kā Maskats, neraugoties uz piedalīšanos konkursā uz valdes locekļa amatu, pēdējā brīdī ir atteicies darboties jaunajā valdē, uz vakanto valdes locekļa amatu visdrīzākajā laikā tiks izsludināts konkurss. Patlaban, kamēr nav iecelts trešais valdes loceklis, valdes priekšsēdētāja amatu ieņems Inese Eglīte.

Jaunajai valdei uzdots organizēt un nodrošināt Latvijas Nacionālās operas pilna finanšu un juridiskā audita veikšanu par laikposmu no 2009. gada 1.janvāra līdz šā gada 11.septembrim.

Ņemot vērā Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, jaunajai valdei ir tiesības piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

Savukārt Žagars nolēmis vērsties tiesā pret ministri gan par goda un cieņas aizskaršanu, gan apstrīdot ministres lēmuma tiesiskumu.

Komentāri (173)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu