Premjers paziņo, ka Jaunzemei-Grendei amats jāatstāj no pirmdienas (543)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Premjers Valdis Dombrovskis (V) nolēmis pieprasīt kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (NA) demisiju, vēsta Latvijas Televīzija.

Preses konferencē piektdien Dombovskis paziņoja, ka ministrei amats būs jāatstāj no pirmdienas, 16.septembra.

Kā vēsta LETA, Dombrovskis aicina nacionālo apvienību izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu, kā arī aicina nacionālo apvienību uz konstruktīvu darbu valdībā.

Ministru prezidents norādīja, ka kultūras nozarē bija izveidojies nopietns konflikts starp ministri un daļu nozares. Viņš aicinājis ministri rast konfliktam risinājumu, taču ministre saslimusi, tad pārstājusi slimot un vēlāk konfliktu nevis mazinājusi, bet gan saasinājusi.

Dombrovskis norādīja, ka šis nav pirmais ministres konflikts. «Diemžēl mēs redzam, ka šādi gadījumi atkārtojas un dialogs ar nozari nevedas,» teica premjers.

Vienlaikus Dombrovskis norādīja, ka valdības darbs būtu jāstiprina, ne tikai domājot par Kultūras ministriju, bet kopumā. «Valdības darbā netiks pieļauta neprofesionalitāte vai neizdarība, vai populisms. Pret šāda veida izpausmēm ministru darbā es stingri vērsīšos,» brīdināja valdības vadītājs.

«Es pilnībā saprotu, ka jebkura ministra demisijas pieprasījums var būt potenciāls risks valdības stabilitātei, tāpēc savā kā Ministra prezidenta darbā esmu no šāda veida lēmumiem bez galējas nepieciešamības izvairījies, bet pašreiz samilzušais konflikts liek šo risinājumu pieņemt,» teica Dombrovskis, bilstot, ka patlaban neizskata citus, tostarp mazākuma valdības scenārijus, pirms nav saņēmis skaidru atbildi no nacionālās apvienības.

Premjers uzsvēra, ka šis konflikts nav nekādā veidā tieši saistīts ar nākamā gada valsts budžetu. «Vienošanās par Kultūras ministrijas budžeta apjomu ir panākta, to ir apstiprinājusi arī pati nacionālā apvienība.»

Taujāts, vai šis ir premjera paša lēmums vai tas balstīts «Vienotības» valdes mudinājumos, premjers sacīja: «Atbilstoši Satversmei tās ir Ministru prezidenta tiesības, tas ir mans personiskais viedoklis. Bet, protams, pirms gala lēmuma pieņemšanas es šodien konsultējos arī ar «Vienotības» valdi.»

Tāpat viņš norādīja, ka pēdējo konfliktu ar Latvijas Nacionālās operas direktoru Andreju Žagaru nevērtē «melnbalti», neesot «labais Žagars» un «sliktā Grende» vai otrādi. Premjers negrasās atcelt ministres rīkojumu par Žagara atbrīvošanu no Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktora amata un uzskata, ka situācija būtu konstruktīvi jārisina.

«Es vēlreiz uzsveru, šeit nav nekāda ultimatīva uzstādījuma no manas vai no «Vienotības» puses. Ja ministres rīcībā ir informācija par Žagara kunga iespējamiem pārkāpumiem, tādā gadījumā, protams, ministrei ir jāvēršas tiesībsargājošās institūcijās un tiesībsargājošajām institūcijām ir jādara savs darbs,» teica Ministru prezidents. Kā problēmu šajā situācijā premjers teica, ka ministre lēmumu pieņēmusi, ne ar vienu nekonsultējoties, un tikai pēc tam sākusi savu lēmumu pamatot. «Ja ministrei ir aizdomas par Žagara kunga iespējamiem pārkāpumiem, būtu bijis tikai korekti identificēt šos iespējamos pārkāpumus.»

Premjers rosina par Grendes pienākumu izpildītāju noteikt tieslietu ministru Jāni Bordānu (VL-TB/LNNK).

Ministru kabineta iekārtas likums paredz, ka Ministru prezidents pats var atbrīvot ministru no amata, izdodot attiecīgu rakstveida rīkojumu.

Saskaņā ar koalīcijas līgumu nākamais kultūras ministrs būtu jāizvirza nacionālajai apvienībai, kura ir atbildīga par šo nozari.

Premjers ceturtdien tikās ar ministri, lai pārrunātu situāciju Latvijas Nacionālajā operā (LNO). Ministre apgalvoja, ka Dombrovskis par demisijas pieprasīšanu nav runājis, bet bijis ļoti ieinteresēts par notiekošo LNO.

Kultūras ministres krēsls sašķobījās pēc trešdien pieņemtā lēmuma atlaist no LNO direktora amata Andreju Žagaru.

Tikmēr «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) pozitīvi vērtē kultūras ministres veikumu un uzskata, ka gadījumā, ja premjers aicinātu viņu demisionēt, ar šādu soli viņš pats sev izdarītu «lāča pakalpojumu», aģentūrai LETA ceturtdien norādīja nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Dzintars gan uzsvēra, ka šādā gadījumā par turpmāko nacionālās apvienības rīcību lemtu partijas valde.

Arī VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš akcentēja, ka tas būtu nacionālās apvienības valdes lēmums, tomēr līdz šim politiskais spēks savu nostāju nav mainījis - nacionālā apvienība ir pārliecināta, ka patlaban ir nevietā runas par kultūras ministres nomaiņu.

Tikmēr nacionālās apvienības valdes loceklis Jānis Iesalnieks savā tviterkontā šodien rakstīja - ja premjers atlaidīs kultūras ministri, «būs jauna valdība». Vēlāk gan šīs ieraksts tika dzēsts.

Komentāri (543)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu