Hermanis: Būs jāizskaidro pasaulei, kāpēc LNO vadība uzticēta piensaimniecības speciālistei (380)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nacionālajai apvienībai (NA) jāsaprot, ka «hunveibinu metodes» neiederas 21.gadsimta Eiropā, paziņojumā medijiem, komentējot Žanetas Janzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) atlaišanu, norāda Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Viņš uzsver - ja Andrejs Žagars bija slikts Latvijas Nacionālās operas (LNO) vadītājs, tad viņš bija jānomaina ar civilizētām metodēm un ievērojot labas pārvaldības procedūras. Pretējā gadījumā Latvija var nokļūt Ungārijas situācijā, kur jau otro gadu nacionālie radikāļi veic tīrīšanas kultūras iestādēs..

«Ungārija šobrīd nonākusi starptautiskajā izolācijā. To boikotē visi pasaules mākslinieki. 2014.gadā Rīga varētu nokļūt pazemojošā situācijā. To nevaram pieļaut. Nākamajam ministram būs sarežģīts uzdevums - izskaidrot pārējai pasaulei, kāpēc LNO vadība uzticēta piensaimniecības speciālistei. Nebūs viegli,» kā vienmēr skarbs ir Hermanis.

Savukārt dzejniece Liāna Langa aģentūrai LETA norādījusi, ka kultūras nozari var vadīt tikai cilvēks, kas pārzina jomu, jo kultūra nav nedz konditorejas cehs, nedz detaļu ražošanas fabrika. Langa papildināja, ka viņa aktīvi aģitē par kompetenci kultūras nozarē. «Tas nav nekas personīgs pret konkrētu cilvēku, bet kultūras nozari var vadīt tikai cilvēks, kas pārzina jomu, jo kultūra nav nedz konditorejas cehs, nedz detaļu ražošanas fabrika. Tā ir specifiska joma, kurā zināšanas ir obligātas,» izteicās dzejniece.

Viņasprāt, premjers Valdis Dombrovskis (V) ir rīkojies kā valstsvīrs, neraugoties uz budžeta pieņemšanas periodu. Tāpat Langa cer uz pozitīvām pārmaiņām kultūras jomā, pārvaldībā. «Mēs esam tiešām unikāla kultūras nācija, ar ko pozitīvi atšķiramies no citām valstīm. Kultūras joma šeit ir ārkārtīgi svarīga,» uzsvēra dzejniece.

Dzejniece izteicās, ka Latvijā patlaban patiešām ir vērojama «kultūras renesanse», ko apliecina teātri, Dzejas dienas, kas notika pārpildītās zālēs. «Mūsu kultūra ir jāattīsta un jāsargā, jo tas ir viens no mūsu konkurētspējas instrumentiem,» savu viedokli pauda Langa.

Viņa gan atteicās jebkādā veidā spekulēt par jebkādu potenciālā jaunā kultūras ministra vārdu, norādot, ka galvenais ir spēja veidot dialogu, jābūt piemītošam iekšējam smalkumam. «Latvijas inteliģence nekad nepieņems diktatūru no varas pozīcijām un augstprātību,» uzsvēra dzejniece, papildinot, ka tiks cienīti darbi un kompetence, neskatoties uz darītāju.

Rakstniece Nora Ikstena kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) ministrēšanu salīdzina ar vēl līdz šim nebijušu katastrofu un pārmet viņai nekompetenci.

«Mums ir bijuši labāki un sliktāki, veiksmīgāki, neveiksmīgāki kultūras ministri, bet tāda katastrofa Latvijas neatkarības laiku vēsturē kā Žaneta Jaunzeme-Grende kultūras ministres amatā mums nav bijusi,» aģentūrai LETA sacīja Ikstena.

Tikmēr «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzskata, ka Jaunzemei-Grendei ir bijušas nepilnības komunikācijā, tomēr 99% darbu ir padarīti priekšzīmīgi. «Tiesiskuma koalīcijā visvairāk cietuši tie ministri, kuri nav akli samierinājušies ar sistēmas nepilnībām, bet centušies drosmīgi un izlēmīgi rīkoties. Premjera izpratnē labs ministrs ir tas ministrs, kas pakļaujas ietekmīgu grupu spiedienam, neuzdod jautājumus, necīnās par taisnību, bet tikai manevrē, lai saglabātu iluzoru mieru,» klāsta Dzintars.

Nacionālās apvienības līderi šāda premjera nostāja «sarūgtina». Politiķis piebilst, ka «ministre nav aktrise», komunikācijas nepilnības ir bijušas, bet «99% darbu ir padarīti priekšzīmīgi, ko novērtē arī lielākās kultūras organizācijas».

«Tas premjeram acīmredzot nav arguments. Viņa politikā darbojas citi likumi un citi principi,» akcentē Dzintars.

Par tālāko rīcību nacionālā apvienība lems valdes sēdē pirmdien kopā ar Jaunzemi-Grendi.

Komentāri (380)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu