Ušakovs: Žagara atlaišana ir bezatbildīgs un kaitniecisks lēmums (136)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lēmums atbrīvot no amata Latvijas Nacionālās operas direktoru Andreju Žagaru dažus mēnešus pirms tam, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, ir bezatbildīgs un kaitniecisks, uzskata Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

«Šī konfliktsituācija rada nopietnas bažas par to, cik veiksmīgi izdosies organizēt visus 2014.gadā plānotos pasākumus,» atzina Ušakovs, paužot cerību, ka konflikts tiks atrisināts maksimāli ātri, lai neapdraudētu 2014.gadā iecerētos notikumus.

LETA jau ziņoja, ka Žagars atbrīvots no amata uzticības zaudēšanas dēļ, pamatojoties uz likuma «Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām» 63.pantu. Ņemot vērā Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) jaunajai valdei ļāvusi piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

Pēc kultūras ministres lēmuma par atcelšanu Žagars un viņa padomnieks muzikālajos jautājumos Arturs Maskats nolēmuši vērsties pie juristiem, lai izvērtētu visas šī lēmuma detaļas. Žagars arī apliecināja, ka vērsīsies tiesā pret kultūras ministri par goda un cieņas aizskaršanu, kā arī par melīgas informācijas paušanu.

Ziņots arī, ka kultūras ministre izveidojusi LNO valdi, kurā iecelta mārketinga speciāliste Inese Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Daina Markova. Valdes vadīšana uzticēta Eglītei.

Ušakovs šādu notikumu pavērsienu savā «Twitter» kontā komentējis lakoniski: «Cik ļoti pašpārliecinātai būtnei ir jābūt, lai ar pieredzi skābā krējuma marketingā nāktu vadīt operu uzreiz pēc Andreja Žagara...»

Kultūras ministrei aiz muguras ir vairāki konflikti ar nozares pārstāvjiem, taču pēdējais konflikts saistībā ar LNO valdes nomaiņu pielicis punktu premjerministra Valda Dombrovska (V) pacietībai, un viņš paziņojis, ka pieprasīs kultūras ministres Jaunzemes-Grendes demisiju.

Kaut arī ir nolemts pieprasīt ministres demisiju, Dombrovskis tomēr negrasās atcelt ministres rīkojumu par Andreja Žagara atbrīvošanu no Latvijas Nacionālās operas direktora amata.

Premjers norādīja, ka pēdējo ministres konfliktu ar Žagaru nevērtē «melnbalti», neesot «labais Žagars» un «sliktā Grende» vai otrādi. Premjers negrasās atcelt ministres rīkojumu par Žagara atbrīvošanu no Latvijas Nacionālās operas direktora amata un uzskata, ka situācija būtu konstruktīvi jārisina.

Ministru prezidents norādīja, ka kultūras nozarē bija izveidojies nopietns konflikts starp ministri un daļu nozares. Viņš aicinājis ministri rast konfliktam risinājumu, taču ministre saslimusi, tad pārstājusi slimot un vēlāk konfliktu nevis mazinājusi, bet gan saasinājusi.

Dombrovskis norādīja, ka šis nav pirmais ministres konflikts. «Diemžēl mēs redzam, ka šādi gadījumi atkārtojas un dialogs ar nozari nevedas,» teica premjers.

Dombrovskis aicina nacionālo apvienību izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu, kā arī aicina nacionālo apvienību uz konstruktīvu darbu valdībā.

Jaunzeme-Grende uzskata, ka viņas pusē ir lielākā daļa kultūras nozari pārstāvošo un tikai neliela daļa, kas vēlas viņas demisiju. Viņa ir pārliecināta, ka ar savu palikšanu amatā nenodara kaitējumu kultūras nozarei. «Mēs cīnāmies par svarīgām lietām. Mēs esam cīnītāji,» uzsvēra politiķe. Vienlaikus gan viņa atzina, ka ir grūti izturēt emocionālos uzbrukumus, kas viņai pēdējā laikā esot veltīti.

Pirmais lielais konflikts ministrei ar nozari radās 2012.gada maijā, kad ar ministri kopīgu valodu par literatūras un grāmatniecības nozares attīstību nespēja rast rakstnieki un literatūras nozares pārstāvji, savukārt pāris dienas vēlāk arī «Kultūras alianses» dalībnieki atzina, ka ir neapmierināti ar Jaunzemes-Grendes darbu. Situāciju izdevās stabilizēt, un maija otrajā pusē starp Kultūras ministriju, nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK un «Kultūras aliansi» tika parakstīts memorands par kopīgu mērķu sasniegšanu kultūrā.

Daudzus pārmetumus ministre saņēma arī par savu komandējumu Austrālijā. Jaunzeme-Grende pirms Ziemassvētkiem devās komandējumā uz Austrāliju, kur atradās līdz pat 5.janvārim. Komandējumā ministre bija devusies kopā ar savu vīru. Savukārt pirms tam ministrei nācās skaidroties par to, ka viņa iesaistījusi savu vīru jautājuma risināšanā par Kultūras ministrijas vai tās iestāžu rīkotajiem apdrošināšanas polišu konkursiem.

Komentāri (136)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu