Jaunzemes-Grendes dēļ premjers spēris vēl nebijušu soli (308)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), pildot premjera pienākumus, savas valdības ministra demisiju šodien pieprasījis pirmo reizi.

Kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) demisijas pieprasījums ir pirmais šāds gadījums, kamēr valdību vada Dombrvoskis, aģentūrai LETA apliecināja Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znota-Znotiņa.

Dombrovskis ir ilggadējākais Ministru prezidents pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, kā arī ilgākais demokrātiskā ceļā ievēlētais premjers Latvijas valsts vēsturē. Pirmo reizi Ministru prezidenta amatā Dombrovskis tika apstiprināts 2009.gada 12.martā, otro reizi - 2010.gada 3.novembrī, savukārt trešo reizi par valdības vadītāju viņš tika apstiprināts 2011.gada 25.novembrī.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, arī iepriekšējie premjeri nav īpaši aizrāvušies un izmantojuši iespēju pieprasīt kāda no viņu vadītās valdības ministra demisiju, lai arī kritika politiķiem veltīta bieži. Piemēram, 2006.gadā toreizējais premjers Aigars Kalvītis pieprasījis satiksmes ministra Aināra Šlesera demisiju. Kalvītis pieprasīja Šlesera atkāpšanos no amata saistībā ar Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas lietas izmeklēšanu.

2003.gadā, ņemot vērā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmumu ierosināt krimināllietu par veselības ministra Āra Audera darbībām, toreizējais Ministru prezidents Einars Repše pieprasījis Audera demisiju. 2002.gadā tā laika Ministru prezidents Andris Bērziņš atstādinājis no iekšlietu ministra amata Mareku Segliņu nedēļu pirms Saeimas vēlēšanām. Savukārt 2000.gadā toreizējais premjers Andris Šķēle pieprasīja ekonomikas ministra Vladimira Makarova demisiju pēc tam, kad Makarovs bija apturējis paraksta tiesības Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektoram Jānim Naglim. 1995.gadā toreizējais ministru prezidents Māris Gailis pieprasījis aizsardzības ministra Jāņa Arveda Trapāna atkāpšanos no amata.

Kā ziņots, Dombrovskis šodien paziņoja, ka pieprasīs kultūras ministres demisiju. Formālais gala lēmums tiks pieņemts pirmdien, 16.septembrī. Pirms tam par to tiks informēti koalīcijas partneri.

Dombrovskis aicina nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu, kā arī aicina nacionālo apvienību uz konstruktīvu darbu valdībā.

Ministru prezidents norādīja, ka kultūras nozarē bija izveidojies nopietns konflikts starp ministri un daļu nozares. Viņš aicinājis ministri rast konfliktam risinājumu, taču ministre saslimusi, tad pārstājusi slimot un vēlāk konfliktu nevis mazinājusi, bet gan saasinājusi.

Komentāri (308)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu