Saskata pretlikumīgu jaunās LNO valdes darbību (31)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) jaunieceltā Latvijas Nacionālās operas (LNO) valde darbojas pretlikumīgi, jo atbilstoši likumam tajā jābūt trīs locekļiem, pretējā gadījumā valde nav lemttiesīga, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda zvērināts advokāts Aldis Gobzems.

Pašreiz LNO valdē ir tikai divi locekļi - tās priekšsēdētāja Inese Eglīte un valdes locekle Daina Markova, bet trešais valdes loceklis bijušais LNO direktora Andreja Žagara padomnieks muzikālajos jautājumos un komponists Arturs Maskats no šā amata atteicās. «Atbilstoši likumam līdz brīdim, kamēr valdē nebūs ievēlēti un apstiprināti trīs locekļi, LNO vada un visas lēmumu pieņemšanas tiesības pieder iepriekšējai valdei un tās priekšsēdētājam Žagaram,» klāstīja Gobzems.

Advokāts uzskata, ka esošajai valdei, kas iecelta šā gada 1.martā, patlaban neesot pienākuma nodot LNO jaunajai valdei ar amata pienākumiem izpildi saistīto mantu, dokumentus un citas lietas.

LETA jau ziņoja, ka Žagars 11.septembrī tika atbrīvots no amata uzticības zaudēšanas dēļ, pamatojoties uz likuma «Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām» 63.pantu. Ņemot vērā Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, ministre jaunajai valdei ļāvusi piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

Pēc kultūras ministres lēmuma par atcelšanu Žagars un Maskats nolēmuši vērsties pie juristiem, lai izvērtētu visas šī lēmuma detaļas. Žagars arī apliecināja, ka vērsīsies tiesā pret kultūras ministri par goda un cieņas aizskaršanu, kā arī par melīgas informācijas paušanu.

Ziņots arī, ka kultūras ministre izveidojusi LNO valdi, kurā iecelta mārketinga speciāliste Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Markova.

Šodien premjers Valdis Dombrovskis (V) paziņoja, ka pieprasīs kultūras ministres demisiju. Formālais gala lēmums tiks pieņemts pirmdien, 16.septembrī. Pirms tam par to tiks informēti koalīcijas partneri.

Ministru prezidents skaidroja, ka kultūras nozarē bija izveidojies nopietns konflikts starp ministri un daļu nozares. Viņš aicinājis ministri rast konfliktam risinājumu, taču ministre saslimusi, tad pārstājusi slimot un vēlāk konfliktu nevis mazinājusi, bet gan saasinājusi.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu