Mutē iebūvējams dators reģistrēs visu, ko ēd, dzer un izelpo (35)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ma1974, CC BY-NC-SA 2.0

Taivānas Nacionālās universitātes students Ču Hao Hua kopā ar kolēģiem ir nācis klajā ar maza izmēra datoru, kas fiksēs visu, kas notiek tā lietotāja mutē, ierīci domāts iestrādāt zobā, ziņo portāls «The Economist».

Sakarā ar datu apstrādes ierīču izmēru samazināšanos pēdējā laikā tās tiek iestrādātas dažādos valkājamos priekšmetos - «Google Glass» ir izmainītās realitātes brilles un «Nike FuelBand» ir aproce, kas seko, cik daudz treniņu veic tās lietotājs. «Samsung», «Sony» un citas elektronikas kompānijas ir nākušas klajā ar viedpulksteņiem, kas ļauj ērti pārvaldīt dažādas nereti neparocīgo viedierīču funkcijas. Taivānas zinātnieki, turpretī ir nākuši klajā ar zobā iemontējamu datoru, kas fiksēs visu, ar ko konkrētajā brīdī nodarbojas cilvēka mute.

Lai ideju izmēģinātu, Hao Hua kopā ar kolēģiem uzbūvēja ļoti nelielu akselerometru komplektu, kas mēra visa veida kustības. Astoņiem brīvprātīgajiem ar stomatoloģisko cementu šīs ierīces tika iestiprinātas zobā. Testa dalībniekiem lika veikt dažādas darbības, piemēram ilgstoši dzert ūdeni vai klepot, kamēr Hao Hua komanda veica mērījumus. Viens no šī sensora pielietojumiem noteikti būtu medicīna, kur nereti ir nepieciešams fiksēt, kā ir mainījies klepošanas biežums pēc zāļu kursa uzsākšanas, vai arī uzzināt, vai pacients diētas laikā neēd to, ko ārsts stingri noliedzis.

Pētījumu rezultāti tika prezentēti Cīrihē notiekošajā starptautiskajā valkājamo datoru simpozijā, un tie parādīja, ka atkarībā no tā, kādas formas ir cilvēku mutes un zobi, viņi runājot un košļājot ļoti dažādi. Tomēr, ja sistēma tiek apmācīta, tad tā ar 94% precizitāti spēj atpazīt, ko mute dara konkrētajā brīdī.

Nākamais solis esot padarīt ierīci vieglāk valkājamu. Viens veids, kā to izdarīt, būtu iestrādāt sensoru zobu protēzēs, kas būtu izņemamas. Pašlaik sensori un parējā aparatūra ir savienoti ar tievu vadiņu, bet saprotams, ka daudzi negribēs, lai visu dienu tiem no mutes rēgotos ārā vadi, lai arī cik tievi. Pašlaik vadi sensoriem piegādā strāvu un saņem datus, tomēr, ja tiktu izmantota zoba protēze, tad zobā varētu iestrādāt arī pārējās detaļas. Protēzi pa nakti varētu izņemt un uzlādēt ar bezkontakta uzlādes staciju. Tāpat arī dati no zoba varētu tikt izņemti, kamēr tas ir ārpus mutes. «The Economist» zobojas, ka datus no «gudrā» zoba varētu saņemt caur «Bluetooth» savienojumu.

Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu