Viņķele: Ja politiķi neālēsies, sociālais nodoklis nebūs jāpalielina (52)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ja atsevišķi politiķi neālēsies un neuzvedīsies tā, it kā sociālais budžets būtu loterijā vinnēta summa, sociālais nodoklis nebūs jāpaaugstina, - intervijā Latvijas Radio sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Uz jautājumu, kāds finansējums būtu nepieciešamas valsts budžetā Labklājības ministrijas (LM) piedāvāto pabalstu sistēmai, ministre minēja tā dēvētā demogrāfijas ultimāta izmaksas, kas ir 18,5 miljoni latu. Viņa norādīja, ka nesot jau svarīgi, cik naudas tiek ieguldīts, bet gan cik cilvēkiem tiek palīdzēts. «Ģimene jau nav kafijas automāts, kurā iemetot noteiktu skaitu monētu pretī saņem bērniņu,» salīdzina Viņķele.

Ministre uzsver, ka viena pareiza pabalsta veida, kas veicinātu gan dzimstības palielināšanos, gan sniegtu atbalstu sociāli maznodrošinātām iedzīvotāju grupām un mazinātu sociālo atstumtību, nebūs.

Uz jautājumu par LM piedāvāto pabalstu izmaiņu mērķi, Viņķele sacīja, ka tas noteikti nav bijis naudas ietaupīšana, taču, «ja turpināsim diskusijas tādā tempā kā pašlaik, drīz būsim atpakaļ krīzes laikā. Politiķu iegribu dēļ cilvēku sapratnes un paciešanās rezultāts krīzes laikā tiks palaists skurstenī, - tā ir vienas dienas politika.»

Viņķele uzsvēra, ka LM vēlas nākt pretī visām sabiedrības grupām, - «tikpat labi ir jāatceļ arī ierobežojumi uz slimības pabalstiem, kas pašlaik ir dramatiski, īpaši cilvēkiem ar vidējiem ienākumiem. Par tiem neviens nerunā, jo viņiem nav savas asociācijas.»

Būtisks jautājums ir arī uzturlīdzekļu piedziņa, ar ko veicas dažādi, - vissaspringtākā situācijā ir ar tiem vecākiem, kuri no uzturlīdzekļu maksāšanas cer izvairīties.

Viņa uzsvēra, ka šiem vecākiem tomēr nebūs iespējams izvairīties no atbildības, jo pastāv dažādi sadarbības līgumi ar citām Eiropas Savienības valstīm.

Kopumā uzturlīdzekļi tiek maksāti 17 000 ģimenēm, kurās dzīvo 20 000 bērni.

Kā ziņots, LM piedāvā ieviest 100 latu pabalstu no bērna gada līdz pusotra gada vecumam tiem jaunajiem vecākiem, kuri strādā, mācās vai ir reģistrējušies kā bezdarbnieki. Tas nozīmētu, ka vecāki no bērna piedzimšanas līdz pusotra gada vecumam saņemtu divu veidu pabalstus.

Līdz bērna viena gada vecumam sociāli neapdrošināti vecāki kā līdz šim saņemtu bērnu kopšanas pabalstu, bet palielinātā 120 latu apmērā līdzšinējo 100 latu vietā, un klāt nāktu jauns nosacījums, ka šī pabalsta saņemšanas laikā drīkst strādāt. Arī sociāli apdrošināti vecāki varētu saņemt šo pabalstu vai arī izvēlēties jau šobrīd viņiem piedāvāto iespēju - vecāku pabalstu 70% apmērā no algas.

Arī no bērna gada līdz pusotra gada vecumam visiem vecākiem pienākošos jeb universālo bērna kopšanas pabalstu LM rosina palielināt no 100 līdz 120 latiem, un vienlaikus piedāvā iespēju saņemt papildus 100 latu pabalstu, ja pabalsta saņēmējs strādā, mācās vai ir reģistrējies Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

Lai saņemtu 100 latu pabalstu, pietiks, ja saņēmējs strādās kaut dažas stundas nedēļā, sacīja ministre.

Ar LM risinājuma īstenošanu nākamajā gadā tiktu ievēroti nevienlīdzības mazināšanas principi, nebūtu jāceļ sociālā nodokļa likme un jaunie vecāki, ja to vēlētos, varētu iesaistīties darba tirgū vai mācībās.

Tikmēr tā dēvētajā demogrāfijas ultimātā iekļautais piedāvājums pagarināt sociāli apdrošinātajiem vecākiem pienākošos vecāku pabalsta izmaksu līdz bērna pusotra gada vecumam visvairāk ietekmētu tieši turīgāko ģimeņu ienākumus, un, lai to īstenotu, valstij būtu jāceļ sociālā nodokļa likme.

Komentāri (52)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu