Viņķele rosinās ļaut izvēlēties vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu (117)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātus iepazīstinās ar demogrāfijas vienošanos. Ministre aicinās deputātus ļaut jaunajiem vecākiem izvēlēties sava vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu – 70% apmērā no bruto algas ik mēnesi līdz bērna gada vecumam vai 43,75% apmērā no bruto algas ik mēnesi līdz bērna pusotra gada vecumam, portālam «Apollo» pavēstīja ministres pārstāve Marta Krivade.

Kā atgādina Krivade, jau iepriekš Labklājības ministrijas (LM) eksperti norādījuši, ka panāktā demogrāfijas vienošanās nav labākā alternatīva jauno vecāku atbalstam. Tomēr vienlaikus tie atzīmē, ka ir izdevies saglabāt Latvijas nodokļu maksātāju veidotā sociālā budžeta ilgtspēju, nav jāpaaugstina sociālais nodoklis un galvenais mērķis ir sasniegts – pieaug atbalsts jaunajiem vecākiem līdz bērna pusotra gada vecumam.

Tāpat no 2014.gada septembra brīvpusdienas būs arī 3.klases skolēniem, ēdiena kvalitātes uzlabošanai piešķirtas papildu dotācijas un pirmskrīzes līmenī tiks atgriezts uzturlīdzekļu pabalsts bērniem, kuru viens no vecākiem izvairās pildīt savas finansiālās saistības.

Kā norāda Viņķele, vissvarīgākais panāktajā vienošanās ir paredzēt jaunā vecāka izvēles iespējas. Ministre atgādina, ka esošā vienošanās nozīmē, ka, lai saņemtu visu sev pienākošos vecāku pabalstu, trešdaļa sociālo nodokli maksājošo vecāku ar bērnu līdz gada vecumam katru mēnesi būs neizdevīgākā situācijā nekā līdz šim. Proti - ja vecāks saņem 500 latu bruto, tad līdzšinējo 350 latu vecāku pabalsta vietā viņš ik mēnesi saņems 218,75 latu vecāku pabalstu un 120 latu bērnu kopšanas pabalstu. Kopā - 338,75 latus. Tas nozīmē, ka visiem vecākiem, kuru alga uz papīra sasniedz vai ir lielāka par 500 latiem, esošā vienošanās ik mēnesi samazina līdz šim garantēto ienākumu aizvietojumu.

«Valstij nevajadzētu iejaukties vecāku izvēlēs un ģimenes finanšu plānošanā. Vecākiem būtu jāļauj izvēlēties - pavadīt ar bērnu gadu un ik mēnesi saņemt līdzšinējos 70% no bruto algas vai pusotru gadu, saņemot 43,75% no bruto algas,» uzskata ministre.

<em><strong>LM nāk klajā ar jaunu piedāvājumu atbalstam jaunajām ģimenēm.</strong></em>

Komentāri (117)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu