Jezdakova šodien apmeklējusi KNAB (34)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Bijusī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Nelija Jezdakova šodien kopā ar advokātiem apmeklējusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), kur izmeklētāji ar viņas piedalīšanos veikuši procesuālās darbības.

Kā novēroja aģentūra LETA, smaidošo Jezdakovu KNAB pagalmā šopēcpusdien sagaidīja advokāte Ieva Garanča. KNAB darbinieka pavadītas, abas iegāja biroja telpās, bet jau pēc aptuveni desmit minūtēm bijusī VID vadītāja iznāca ārā. Tur viņa nedaudz parunāja ar Garanču, sagaidīja advokātu Rinaldu Bušu un devās prom tumšas krāsas automašīnā «Audi».

Aģentūrai LETA nekādus komentārus par savu vizīti KNAB un par viņai inkriminētajām darbībām Jezdakova nevēlējās sniegt, aizbildinoties, ka ir privātpersona. Vēlāk telefoniski no komentāriem atturējās arī advokāti Bušs un Garanča.

«Parakstījām papīrus par procesuāliem lēmumiem, ar kuriem mūs iepazīstināja,» informēja Bušs, skaidrojot, ka nedrīkst izpaust sīkākas detaļas. Vaicāts, vai Jezdakova gadījumā neparakstīja lēmumu par drošības līdzekļa maiņu vai lēmumu, ar kuru viņa atzīta par aizdomās turēto kriminālprocesā, Bušs atbildēja noraidoši. «Mums šodien dienaskārtībā bija citi procesuāli lēmumu,» paskaidroja advokāts.

Uz jautājumu, vai pati Jezdakova nevēlas atspēkot plašsaziņas līdzekļos izskanējušos minējumus par viņas, iespējams, prettiesiskajām darbībām, ieņemot VID vadītājas amatu, Bušs sacīja, ka kliente to kategoriski noliedz. «Mūsu versija ir ļoti vienkārša. Nezinu es to ķēdīti, bet pieļauju, ka [kāds] vienkārši ir izmantojis viņas vārdu,» pieļāva advokāts, atkārtoti uzsverot, ka Jezdakova pati noliedz jebkādu saistību ar noziedzīgiem grupējumiem un to nelikumīgām darbībām.

Advokāte Garanča savukārt aģentūrai LETA sacīja, ka nesniegs nekādu informāciju saistībā ar Jezdakovas šodienas vizīti KNAB. Ar šādiem jautājumiem viņa aicināja vērsties pie procesa virzītāja. «No mūsu puses katrā ziņā nekādas informācijas un komentāru pagaidām nebūs,» sacīja Garanča. Jautāta, kad tad viņa varētu atbildēt uz interesējošajiem jautājumiem, advokāte pauda cerību, ka «šī lieta nekad arī uz prokuratūru neaizies, vismaz attiecībā uz manu aizstāvamo.»

KNAB preses pārstāve Inta Šaboha uz aģentūras LETA jautājumu, ko Jezdakova šodien darīja KNAB, atbildēja, ka birojs konkrētas personas neidentificē. Vaicāta, vai KNAB šodien veica procesuālās darbības jūnijā sāktajā krimināllietā par iespējamu VID amatpersonu kukuļošanu, Šaboha atbildēja, ka izmeklēšanas interesēs birojs šādas ziņas nesniegs.

Kā ziņots, KNAB šā gada jūnijā sācis krimināllietu saistībā ar iespējamu kukuļdošanu lielā apmērā VID amatpersonām, iepriekš informēja biroja pārstāve Šaboha. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šajā kriminālprocesā ir iesaistīta bijusī VID vadītāja Nelija Jezdakova. Likumā teikts, ka liela apmēra kukulis ir virs 10 000 latu.

KNAB izmeklētājs uzskata, ka, iespējams, ilgstošā laika posmā notikusi kukuļdošana lielā apmērā VID amatpersonām, lai tās, rīkojoties kukuļdevēja interesēs, par pretlikumīgu atlīdzību veiktu prettiesiskas darbības nodokļu jomā.

KNAB uzskata, ka kukuļošana notikusi, lai valsts amatpersonas kukuļdevēju interesēs nodrošinātu tiesībsargājošas iestādes lietvedībā esošajos kriminālprocesos arestu noņemšanu no personu kontiem, kā arī lai veiktu darbības saistībā ar valstij pārmaksātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksu.

Lai nodrošinātu pierādījumu iegūšanu un nostiprināšanu, kriminālprocesā ir veiktas procesuālās darbības. Pašlaik krimināllietā ir vairāki aizdomās turētie, kuriem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Izmeklēšanas interesēs sīkākas ziņas pašlaik netiek sniegtas.

KNAB ne apstiprina, ne noliedz, ka šajā lietā figurētu bijusī VID vadītāja Jezdakova. «Konkrētas personas pēc vārda KNAB neatklāj,» iepriekš uzsvēra Šaboha.

LETA jau ziņoja, ka augusta sākumā KNAB aizturēja Jezdakovu, taču viņai tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma «Panorāma» rīcībā esošā informācija liecināja, ka Jezdakova «zem tiesībsargu lupas» nokļuvusi pēc kāda organizēta grupējuma aizturēšanas, kurš, no valsts prasot PVN atmaksu par fiktīviem darījumiem, ilgākā laika periodā apguvis pusmiljonu latu. Grupējums darbojies Kurzemes pusē, un tā nodarbošanās bijusi pārtikas, apģērba un sadzīves tehnikas tirdzniecība.

Grupējumu aizturējusi VID paspārnē esošā Finanšu policija. Vēlāk atklājies, ka nelegālas darbības, iespējams, tikušas veiktas ar Jezdakovas ziņu, kura VID kolēģiem radījusi viedokli, ka uzņēmums nenodarbojas ar krāpniecību. Jezdakovas paraksta gan neesot uz dokumentiem par firmai labvēlīgu lēmumu pieņemšanu.

LTV avots ziņojis, ka, veicot tālāku izmeklēšanu, varot tikt izvērtēta arī citu VID darbinieku atbildība. Tiek pieļauts, ka VID darbinieki, sagatavojot dokumentus par PVN nodokļu pārmaksas atmaksu, neapzinājās, ka iesaistīti noziedzīgā nodarījumā.

Jezdakova VID ģenerāldirektores amatu ieņēma no 2010.gada marta, taču citos amatos viņa strādājusi VID jau kopš 1993.gada, kad Ieņēmumu dienests tika dibināts. Šogad jūnija beigās Jezdakova iesniedza lūgumu atbrīvot viņu no VID ģenerāldirektores amata pēc pašas vēlēšanās.

No 11.jūlija Jezdakova bija pieņemta darbā par VID ģenerāldirektora ārštata padomnieci, taču 19.augustā viņa iesniedza atlūgumu.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu