Vienošanās ar Krieviju neļauj nojaukt Uzvaras pieminekli (936)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Janitors, CC BY-SA 2.0

Iniciatīvu, kura paredz Uzvaras pieminekļa demontāžu, nu būs iespējams iesniegt izskatīšanai Saeimā. Taču deviņdesmitajos gados Latvijas un Krievijas starpā slēgta vienošanās par pieminekļu saglabāšanu šādu iespēju faktiski izslēdz, portālu «Apollo.lv» informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvis Kārlis Eihenbaums.

1994.gadā Latvija un Krievija panāca vienošanos «Par Latvijas Republikas teritorijā dzīvojošo Krievijas Federācijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību». ĀM norāda uz vienošanās 13. pantu, kurā abas puses apņemas nodrošināt memoriālo būvju un karavīru masu apbedījumu vietu sakopšanu, labiekārtošanu un saglabāšanu Latvijas teritorijā.

ĀM uzskata, ka piemineklis «Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem» jeb tā dēvētais Uzvaras piemineklis ir uzskatāms par memoriālu būvi. Līdz ar to lēmums par pieminekļa nojaukšanu juridiski nav iespējams.

Iniciatīva «Rīgas īstā Uzvaras laukuma atjaunošana» nonāks Saeimā kā kolektīvais iesniegums, kur to skatīs Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kas izstrādās turpmākās rīcības variantus, kas varētu nonākt līdz balsojumam Saeimā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (SC) aģentūrai «BNS» jau izteicies, ka ĀM un Rīgas dome (RD) noteikti būs tās puses, ko aicinās izteikties par kolektīvo iesniegumu, kurā aicināts demontēt Uzvaras pieminekli Rīgā.

Zināms, ka arī RD neatbalsta iniciatīvas tālākvirzīšanu. Domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) pirmdien pauda, ka Rīgā viņa vadīšanas laikā netiks nojaukts neviens piemineklis.

Komentāri (936)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu