Priedītis: «Latvijas Krājbanka» faktiski izglāba «airBaltic» (51)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas aviosabiedrību «airBaltic» no maksātnespējas faktiski izglāba «Latvijas Krājbanka» un citas bankas bijušā īpašnieka Vladimira Antonova finanšu struktūras, šādu viedokli intervijā laikrakstam «Vesti» paudis bijušais bankas prezidents Ivars Priedītis.

Viņš uzsvēris, ka šis ir jautājums, par ko valdība joprojām kategoriski atsakās runāt. «Ja banka laikā no 2008. līdz 2011.gadam nebūtu kreditējusi nacionālo aviopārvadātāju, kompānija jau sen būtu kļuvusi maksātnespējīga,» uzskata Priedītis.

Kā vēstīts, iepriekš intervijā Latvijas Televīzijai arī «Latvijas Krājbankas» bijušā īpašnieka Vladimira Antonova tēvs - Krievijas baņķieris Aleksandrs Antonovs - atzina, ka «Latvijas Krājbankai» problēmas sāka rasties pēc tam, kad tika izsniegti lieli kredīti Latvijas aviosabiedrības «airBaltic» attīstībai.

«Sākām kreditēt «airBaltic», kurai bija lieli attīstības plāni, un līdz ar to radās lieli operacionāli zaudējumi. Līdz ar to bija nepieciešams liels kredīts, kura apjoms sasniedza to normatīvu, kāds pieļaujams viena klienta kreditēšanā,» skaidroja A.Antonovs.

Viņš sacīja, ka «Latvijas Krājbanka» vērsās Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) ar lūgumu nodrošināt īpašas attiecības ar «airBaltic», taču FKTK pārliecināt neizdevās.

«Tad mēs sākām izdomāt shēmas, kad caur citām bankām devām naudu kompānijām, kuras to tālāk aizdeva «airBaltic». Banku praksē tas netiek uzskatīts par sevišķi lielu pārkāpumu, un ir valstis, kur tas tiek praktizēts. Taču atzīstu - tas ir pārkāpums,» sacīja A.Antonovs.

Intervijā laikrakstam «Diena» A.Antonovs skaidroja, ka Latvijā savulaik bija pietiekami autoritatīvas personas, kuru darbības rezultātā Vladimirs Antonovs bija spiests sākt aviokompānijas «airBaltic» kreditēšanu, jo pretējā gadījumā tika solīts no bankas izņemt nozīmīga apjoma depozītus, kas krīzes laikā nebūtu labi.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa 2012.gada maijā nolēma sākt «Latvijas Krājbankas» bankrotu. Bankrotu lūdza sākt tās administrators - revīzijas kompānija «KPMG Baltics» -, kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav realizējams. Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija apstiprināja bankrota procedūru kā bankas maksātnespējas risinājumu.

«KPMG Baltics» par «Latvijas Krājbankas» maksātnespējas administratoru tika apstiprināts 2011.gada decembrī.

Komentāri (51)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu