Video: Uldis Tīrons no «Rīgas Laika» runā par filosofijas uzdevumiem (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Filosofijai nav uzdevums kaut ko paskaidrot, tā pirms 4.starptautiskās filosofijas konferences «Mamardašvili lasījumi 2013» atzīmē žurnāla «Rīgas Laiks» galvenais redaktors Uldis Tīrons.

Viņš norāda, ka filosofijas uzdevums ir kaut ko izdarīt ar tiem cilvēkiem, kas ir nonākuši filosofijas lokā, un kuros ir pašiem sava vēlēšanās nodarboties ar filosofiju. Attiecībā uz Merabu Mamardašvili, ko Tīrons pazina personīgi, viņš atzīmē, ka, viņaprāt, Mamardašvili ir viens no tiem retajiem filosofiem, kas sevi apzinās kā filosofu. «Mamardašvili ir arī viens no tiem retajiem filosofiem, kurš atzinis, ka viss, ko viņš var, ir filosofēt,» uzsver «Rīgas Laika» galvenais redaktors.

Video, kur var noskatīties un noklausīties, ko par gruzīnu filosofu Mamardašvili stāsta Tīrons, filosofs, publicists Artis Svece un filosofijas doktorants Ainārs Sauka:

Jau vēstīts, ka 8.novembrī un 9.novembrī Latvijas Universitātes (LU) Vēstures un filozofijas fakultātē norisināsies jau ceturtā gadskārtējā starptautiskā zinātniskā konference «Mamardašvili lasījumi 2013. Austrumi un Rietumi: kopīgais un atšķirīgais», kas veltīta gruzīnu filozofam Merabam Mamardašvili, aģentūru LETA informēja konferences organizatori.

Konferences mērķis ir piedāvāt platformu diskusijai par Eiropu tās šķērsgriezumā - sarunu par Austrumiem un Rietumiem, par kopīgo un atšķirīgo, par sastapšanos un izolāciju, vērtīborientācijām un dzīvespasaulēm.

Konferencē dalību pieteikuši pārstāvji no Latvijas, Krievijas, Gruzijas, Somijas, Bulgārijas un Itālijas.Pasākumu organizē filosofu biedrība «Parrhesia» sadarbībā ar LU un Filozofijas un socioloģijas institūtu.

Filosofs Mamardašvili dzimis 1930.gadā Gori, Gruzijā, miris 1990.gadā Maskavā, Krievijā. Mamardašvili bija ievērojams sava laika domātājs, kurš lasījis vairākus lekciju ciklus dažādās pilsētās, piemēram, Rīgā, Viļņā un Tbilisi.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu