Fotoreportāža: Viena no visu laiku spēcīgākajām supervētrām pasaulē plosa Filipīnas (43)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Piektdien «Supertaifūns Haijan» salu pēc salas sasniedza Filipīnu centrālo daļu, apdraudot miljoniem cilvēku dzīvības. «Haijan» ir viena no spēcīgākajām viesuļvētrām, kas jebkad reģistrēta uz Zemes, ziņo «Cnn.com».

Virzoties pāri cietzemei taifūns aiz sevis atstājis appludinātas ielas, pārrautus elektrības vadus un sabrukušas mājas. Taifūns līdz šim paņēmis trīs cilvēku dzīvības, vairāk nekā 100 000 Filipīnu iedzīvotāju ir meklējuši patvērumu valdības organizētajos evakuācijas centros.

Vēja ātrums vētras laikā sasniedzis 87 metrus sekundē, brāzmās pat virs 100 metriem sekundē. Tiek uzskatīts, ka šī ir līdz šim spēcīgākā reģistrētā tropu vētra kopš meteoroloģisko mērījumu ieviešanas, taču dati vēl tiks rūpīgi izvērtēti.

«Mana organizācija ir pieredzējusi tik daudz dabas katastrofu, tik daudz citu taifūnu, bet šis ir kaut kas pavisam atšķirīgs,» teica labdarības organizācijas «World Vision» darbiniece Marijana Zamora. «Šis ir stiprākais taifūns, kādu es līdz šim esmu pieredzējusi.»

«Haijan», kas Filipīnās tiek dēvēts par «Jolanda», neapšaubāmi pieskaitāms augstākajai - piektajai viesuļvētru kategorijai. «Kritušie koki ir padarījuši visus apgabala ceļus neizbraucamus, taču vēl ir daudz par agru lai pilnā apmērā noteiktu vētras nodarīto postu,» teicis kāda vētrā cietuša apgabala gubernators.

Paredzēts, ka taifūns Filipīnas atstās naktī no piektdienas uz sestdienu, turpinot savu ceļu pa Dienvidķīnas jūru Vjetnamas virzienā. «Haijan» ir tik milzīgs, ka vienubrīd tā mākoņi sedza divas trešdaļas Filipīnu teritorijas, kas stiepjas 1850 kilometru platumā.

Komentāri (43)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu