Viņķele: Pensiju indeksācija jāsaista arī vidējo algu pieaugumu valstī (59)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceturtdien Senioru lietu padomes sēdē Labklājības ministrija klātesošajiem pensionāru organizāciju pārstāvjiem prezentēja piedāvājumu turpmākai pensiju indeksācijai, kurā ņemts vērā ne tikai patēriņa cenu izmaiņu indekss, bet arī algu indekss, portālam «Apollo» pavēstīja labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) pārstāve Marta Krivade.

Jaunais modelis paredzētu, ka visām pensijām tiek indeksēta viena bāzes summa jeb 50% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas algas (2014. gadā – 200 lati). Piemērojamais indeksēšanas koeficients veidojas no patēriņu cenu izmaiņu indeksa, kā arī fiksētas daļas no algas indeksa.

«Mums ir jāvienojas, vai šāda pieeja pensiju indeksācijai senioriem šķiet taisnīgāka par līdzšinējo likumā noteikto modeli un tad ar kopēju viedokli varam doties pie valdības, kad sāksies nākamā gada budžeta sarunas. Jāatceras, ka valsts ekonomiskā izaugsme ir stabila, un pakāpeniska, bet nelielie papildu finanšu līdzekļi būs samērīgi jāiegulda visu sabiedrības grupu, kas pakļautas nabadzības riskam, atbalstam,» atgādina labklājības ministre.

Lielākā daļa Senioru lietu padomes locekļu pauda atbalstu piedāvātajam modelim, taču līdz novembra beigām to pārstāvētajām organizācijām jāiesniedz ministrijai savs rakstisks viedoklis.

LM Senioru konsultatīvo padomi izveidoja, lai attīstītu efektīvu sadarbību ar pensionāru pārstāvjiem, izvērtētu aktuālās pensionāru problēmas, kā arī runātu par jautājumiem, kas saistīti ar senioru nodarbinātību un aktīvu novecošanos. Padomes galvenie uzdevumi būs izvērtēt sociālās politikas realizācijas ietekmi uz pensionāru dzīves apstākļiem, analizēt valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas aktualitātes, sniegt atzinumus par Ministru kabineta (MK) ziņojumu projektiem, kuri skar senioru dzīves līmeni, veicināt senioru dzīves apstākļu uzlabojošu pasākumu iekļaušanu ministrijas un MK darba plānos, kā arī analizēt normatīvo aktu projektu iespējamo ietekmi uz senioru sociālo situāciju.

Senioru padomē piedalās Latvijas Pensionāru federācija, Latvijas Senioru alianse, Latgales Reģionālā senioru apvienība, Rīgas Aktīvo senioru alianse, kā arī ministriju un valsts pārvaldes iestāžu pārstāvji.

Komentāri (59)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu