Cietumos sodu izcieš 387 dzimumnoziedznieki, 60 pedofili atrodas uz brīvām kājām (66)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: virtual3, CC BY-NC-SA 2.0

Šobrīd Latvijas cietumos atrodas 387 notiesātie, pārsvarā vīrieši, kuri izcieš sodu par dažāda rakstura dzimumnoziegumiem.

Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) informācija liecina, ka par izvarošanu, tostarp nepilngadīgo izvarošanu, sodu izcieš 168 personas, par vardarbīgas dzimumtieksmes apmierināšanu, tostarp ar pusaudžiem, aiz restēm atrodas 127 personas.

Par dzimumsakariem, pederastiju un lesbiānismu ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, sodu izcieš 16 personas. Cietumos atrodas 70 personas, kas notiesātas par netiklu darbību izdarīšanu ar bērniem. Savukārt par sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas personas pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās cietumsodu izcieš viena persona.

Cietumos atrodas arī piecas personas, kas notiesātas par pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiālu ievešanas, izgatavošanas un izplatīšanas noteikumu pārkāpšanu.

Latvijas ieslodzījuma vietās atrodas arī septiņi notiesātie, kuri sodu nav saņēmuši par klasiskiem dzimumnoziegumiem, bet notiesāti par prostitūcijas noziegumiem - par personas iesaistīšanu prostitūcijā, sutenerismu un personas nosūtīšanu seksuālai izmantošanai.

Ieslodzījumu vietu pārvaldes pārstāve Ināra Makārova aģentūrai LETA gan uzsvēra, ka cietumos šobrīd atrodas arī pietiekami daudz tādu personu, kas vēl gaida tiesu par dzimumnoziegumiem.

Valsts probācijas dienestā aģentūra LETA noskaidroja, ka dienesta uzraudzībā šobrīd atrodas 93 dzimumnoziedznieki. 60 no tiem notiesāti par dzimumnoziegumiem pret bērniem. Dienesta klienti ir uz brīvām kājām, taču ikdienā ar viņiem strādā speciālisti.

IeVP neslēpj, ka citu kategoriju ieslodzītajiem ir nepatika pret dzimumnoziedzniekiem. Lai izvairītos no incidentiem, šādi ieslodzītie ir ievietoti nelielās kamerās un kopā ar sev līdzīgiem cilvēkiem. Šādi IeVP noteikti rīkosies ar 39 gadus veco vīrieti, kuru policija nesen aizturēja par vairāku mazgadīgu meiteņu izvarošanu un mēģinājumu pavest netiklībā aptuveni 200 mazgadīgas meitenes, izmantojot dažādus sociālos tīklus. Šis cilvēks gan pagaidām līdz Rīgas Centrālcietumam nav nogādāts.

Pret dzimumnoziedzniekiem ne tikai pārējo attieksme ir noraidoša, bet paši vainīgie acīmredzot sirdsapziņas mocīti dažkārt izdara pašnāvību. Aģentūra LETA jau rakstīja, ka 2010.gada aprīlī pāris dienu pēc aizturēšanas Rīgas Centrālcietumā pakārās Valērijs Kalniņš, kuru turēja aizdomās par divus gadus vecas meitenītes izvarošanu. Viņš pakārās aiz loga restēm, izmantojot savu bikšu auklu.

Komentāri (66)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu