Zināmi galvenie pretendenti uz titulu Gada Eiropas cilvēks Latvijā (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Noslēdzoties otrajai nedēļai, kopš sācies balsojums par 2013.gada Eiropas cilvēku Latvijā, organizatori ir apkopojuši informāciju par līdz šim izvirzītajiem līderiem, kas pretendē uz šo nozīmīgo titulu. 

Ik gadu titula ieguvējs tiek noskaidrots sabiedrības balsojumā, ko tradicionāli organizē Eiropas Kustība Latvijā, šogad sadarbojoties ar Latvijas Banku, Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā, Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un Latvijas Sabiedrisko mediju vienoto ziņu portālu «lsm.lv».

Tituls Gada Eiropas cilvēks Latvijā tiek piešķirts cilvēkam, kurš ar saviem darbiem devis vislielāko ieguldījumu Latvijas vārda popularizēšanai Eiropā un Eiropas kopējo vērtību integrēšanai Latvijā. Balsojums sākās 12.decembrī, līderu vidū joprojām dominē politiķi un kultūras darbinieki. Līdz šim lielāko balsotāju atzinību ieguvuši šādi mūsu laikabiedri (alfabētiskā secībā ar balsotāju argumentiem):

Aldis Austers – Eiropas Latviešu apvienības priekšsēdētājs

«Prot pārstāvēt Latviju, zina un saprot kā to darīt, redz mūsu valsti tālākā nākotnē un jūt atbildību par katru Latvijas pilsoni; Viens no cilvēkiem, kas konsekventi cenšas veidot saiknes ar mūsu diasporu Eiropā.»

Alvis Hermanis – teātra un operas režisors

«Izcili starptautiskie sasniegumi teātra nozarē gan Latvijā, gan Eiropā - Harisona Bērtvisla opera Gevains Zalcburgas festivālā, šī gada iestudējumi Austrijā un Šveicē.»

Andris Vilks – finanšu ministrs

«Līdz šim labākais finanšu ministrs, kurš saprot, ko dara, kuram rūp Latvijas finansiālā stabilitāte un kura darbs ir bijis būtisks tālākai Latvijas integrācijai Eiropā; Veiksmīgi un nesavtīgi darbojies, ieviesdams eiro un vadot nākamā gada Latvijas valsts budžeta veidošanu; Daudz paveicis Latvijas starptautiskās ietekmes stiprināšanai Eiropas Savienībā (ES), pārstāvot fiskālās disciplīnas un atbildīgas finanšu plānošanas principus.»

Egils Levits – ES tiesas tiesnesis

«2013.gads Latvijas sabiedrībai, īpaši juristiem, pagājis Egila Levita zīmē, kurš stiprinājis Eiropas Savienības nacionālo valstu pamatvērtības Latvijā un nostiprinājis Latvijas kā nacionālas Eiropas valsts būtību Satversmes preambulas projektā, bagātinot un pilnveidojot sabiedrisko domu; Izstrādājis Satversmes preambulas projektu, kas vērsts uz latviešu nācijas pašapziņas un atbildības veicināšanu; Harizmātiska persona, kas spēj aizraut kā politisks līderis.»

Ilmārs Rimšēvičs – Latvijas Bankas prezidents

«Latvijas vārda nesējs Eiropā un citur pasaulē pozitīvā nozīmē. Veiksmīgi vadījis Latvijas Banku, jau 12 gadus integrējot to ES; Strādā ar pārliecību par eiro kā vienu no Latvijas ekonomikas veicināšanas stūrakmeņiem nākotnē; Harizmātisks, harmonisks cilvēks – lielisks vadītājs.

Inese Vaidere – Eiropas Parlamenta deputāte

«Piemīt drosme runāt par Latvijai svarīgiem vēsturiskiem jautājumiem augstākajā līmenī un panākt, ka izpratne par mūsu valsti pieaug; Ir Latvijas patriote un profesionāle, tāpēc vislabāk spēj pildīt Eiropas Parlamenta deputāta pienākumus; Latvijas sievišķā spītība, spēks, gudrība un dzīvesspars, pārstāvot mūs ES!»

Jānis Nords – filmu režisors

«Ar filmu «Mammu, es tevi mīlu!», par to saņemot Grand Prix Berlīnes Starptautiskajā filmu festivālā, iecēlis Latvijas vārdu Eiropas un pasaules kino-lielvalstu kompānijā; Spilgts Eiropas jaunās režisoru paaudzes pārstāvis, kas sevi pieteicis ar kontinenta skatītājus uzrunājošu un novērtētu mūsdienu emocionālu stāstu.»

Māris Sirmais – kora Latvija mākslinieciskais vadītājs

«Ja Māris Sirmais uzņemas darbu ar kori, tad gaidāms sūrs darbs un… panākumi! Spilgta personība Latvijas kultūras dzīvē, kas ar dziesmām, radošiem projektiem, ar koru panākumiem nes Latvijas vārdu pasaulē; Aktīva nostāja sabiedriskajā dzīvē, mūzikas fanātiķis.»

Sandra Kalniete – Eiropas Parlamenta deputāte

«Daudz darījusi Latvijas dzīvesziņas izpratnes veidošanā tieši Briselē - ES funkcionāru vidū; Regulāri apmeklē novadus Latvijā, tiekoties ar cilvēkiem, informējot par notiekošo un paveikto, organizējot dažādas balvas, tādējādi izceļot, liekot noticēt un pilnīgi noteikti akcentējot to, ka Eiropa nav kas tāls un nesaprotams, bet ienāk mūsu katra ikdienā.»

Valdis Dombrovskis – Ministru prezidents

«Manuprāt, mēs neprotam pateikties cilvēkiem, kuri Latvijai bezcerīgās situācijās, iet un dara, kaut arī zina, ka vēlāk viņus vienalga par to »sitīs». Dombrovskis ir politiķis, ar kuru varam lepoties gan Latvijas, gan Eiropas līmenī! Pateicoties drosmīgai rīcībai un pareizajiem lēmumiem, veicinājis ekonomiskās un finanšu krīzes pārvarēšanu un ekonomikas atveseļošanos; Droši stūre kuģi »Latvija» uz eiro, neskatoties uz neizpratni un apkārtējo «pseido» patriotismu! Radījis uzticību tautā. Cilvēks, kam uzticos.»

Šīs nedēļas beigās tiks publiskoti balsojuma piecu līderu vārdi, balsojums turpināsies līdz 10.decembrim, kad tiks paziņoti trīs vislielāko sabiedrības atzinību saņēmušo titula pretendentu vārdi. 2013. Gada Eiropas cilvēks Latvijā tiks paziņots balsojuma noslēguma ceremonijā 17. decembrī.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu