Zinātnieki atklāj visaukstāko vietu uz Zemes: dažu minūšu laikā aizsalst acis un plaušas (104)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Zinātnieki atklājuši visaukstāko vietu uz mūsu Zemes - gaisa temperatūra šeit noslīd zem -91 grāda pēc Celsija.

Tā atrodas Antarktīdas kalnu grēdā, tā dēvētajā Valkīras ledus kupolā - dažu minūšu laikā šeit aizsalst cilvēka acis, deguns un plaušas.Tas notiek tādēļ, ka gaisa temperatūra ir par 13 grādiem zemāka par robežpunktu (-78 grādi), kurā ogļskābā gāze (CO2) pārvēršas sausajā ledū.

Kā ziņo «The Sunday Times», atklājumu izdarījuši zinātnieki no ASV Nacionālā Sniega un ledus datu centra, kur ar satelītu un dažādu tehnoloģiju palīdzību mērītas temperatūras Antarktīdā.

Aukstuma punkts, kur gaisa temperatūra noslīd līdz -91,2 grādu atzīmei, atrodas vairāk nekā 12 400 pēdu (3720 metru) augstumā. Iepriekšējais aukstuma rekords uz Zemes pieder Krievijas «Vostok» izpētes stacijai, kur antarktiskās ziemas laikā 1983.gadā tika fiksēti -89,2 grādi.

Zinātnieki pieļauj, ka varētu būt vietas, kur gaisa temperatūra ir pat vēl zemāka.

Jau ziņots, ka aukstākā apdzīvotā vieta uz Zemes ir Oimjakona Krievijā, Sahas republikā, kur termometra stabiņš mēdz noslīdēt pat līdz -71,2 grādiem pēc Celsija.

Komentāri (104)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu