SBRE: Rīgas pils turpina iet bojā, VNĪ cenšas novērst uzmanību no savas neizdarības (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirms policijas oficiālās izmeklēšanas slēdziena par Rīgas pils ugunsgrēka iemesliem, VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) atsūtījis būvniecības ģenerāluzņēmējam vēstuli ar sevis apmaksātu ekspertu versijām, portālu «Apollo» informēja SBRE konsultante sabiedrisko attiecību jautājumos Kristīne Zeltiņa.

Acīmredzot izziņojot preses konferenci, VNĪ gatavo spekulatīvu paziņojumu par ugunsgrēka izcelšanās iemesliem un atbildīgajiem, tādejādi cenšoties novērst uzmanību no savas atbildības par notikušo un sekām. Pašlaik ugunsgrēka izmeklēšanā piedalās vairāki dažādo pušu pieaicinātie eksperti, tomēr oficiālo slēdzienu sniegs Valsts policijas izmeklēšana.

Tā vietā, lai aktīvi risinātu jautājumus, kas saistīti ar Rīgas pils atjaunošanu, VNĪ nodarbojas ar dažādu publisku paziņojumu izplatīšanu un policijas izmeklēšanas publisku iespaidošanu. Pastāv pamatotas bažas, ka tas tiek darīts, lai novērstu sabiedrības uzmanību no patiesās situācijas ar Rīgas pils projektu un VNĪ nesaimnieciskās rīcības, norāda SBRE pārstāvis Ivars Millers.

SBRE kā atbildīgais būvuzņēmējs ir neskaitāmas reizes vērsies pie pasūtītāja ar aicinājumu konstruktīvi risināt Rīgas pils jumtu atjaunošanas un ēkas saglabāšanas jautājumus. Lai arī kopš negadījuma ir pagājuši gandrīz seši mēneši, SBRE joprojām no pasūtītāja nav saņēmis līdz galam saskaņotu pastāvīgā jumta projektu.

Pēdējā vēstule par nepieciešamību strauji rīkoties pasūtītājam tika nosūtīta šā gada 9. decembrī, kopiju nosūtot atbildīgajam būvuzraugam un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai. Izskatās, ka kārtējo reizi izveidojusies absurda situācija, ka it kā pēc papīriem un procedūrām viss ir kārtībā, bet jumta arvien nav un Rīgas pils turpina iet bojā.

I.Millers uzsver, ka VNĪ bezatbildības dēļ (nesaskaņoti risinājumi un nepieņemti lēmumi) Rīgas pilī kopš negadījuma nenotiek restaurācijas un pils sienu žāvēšanas darbi un Rīgas pils kultūrvēsturiskais mantojums turpina iet bojā. Absolūtu bezatbildību pret savu īpašumu parāda jau tas, ka sākotnēji vairākus mēnešus tika aizkavēts konkurss pastāvīgā jumta projektēšanai, un joprojām nav lēmuma par tā izbūvi. Katra novilcinātā diena ziemas apstākļos pasliktina objekta stāvokli, mikroklimatu ēkā un rada papildus zaudējumus.

SBRE aicina klātienē valsts augstākās amatpersonas pārliecināties par kritisko situāciju Rīgas pilī un nekavējoties pieņemt atbildīgus lēmumus situācijas konstruktīvai risināšanai.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu