Krievu mācībvalodas atbalstītāji sašutuši par Tiesībsarga priekšlikumu (304)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācija (LAŠOR) izplatījusi paziņojumu, kurā pauž sašutumu par Tiesībsarga priekšlikumu izglītot mazākumtautību skolēnus tikai valsts valodā.

Pēc monitoringa skolās Tiesībsarga birojs bija izvirzījis vairākus priekšlikumus, tostarp, noteikt normatīvajos aktos, ka vidējā izglītība skolēniem, kuri konkrētu laika posmu ir mācījušies Latvijas izglītības sistēmā, ir tikai valsts valodā, iepriekš bija ziņojusi aģentūra LETA.

«Mēs protestējam pret to, ka valsts galvenā tiesībsarga vadītā iestāde piedāvā likvidēt Latvijai tradicionālo valsts nodrošināto mazākumtautību izglītības sistēmu,» sašutumu pauž paziņojuma autori.

«Mūsu sabiedrības saliedēšanās nav iedomājama bez Latvijas iedzīvotāju savstarpējas uzticēšanās, kuras pamatā ir cieņpilna attieksme pret katra cilvēka nacionālajām jūtām. Labi saprotot, kāda nozīme latviešu valodai ir latviešu tautas pašnoteikšanās procesā, mēs neatbalstījām priekšlikumu noteikt krievu valodu par otro valsts valodu.»

Taču vienlaikus krievvalodīgajiem iedzīvotājiem ir pilnīgs pamats pieprasīt, lai par viņu samaksātajiem nodokļiem valsts viņiem nodrošinātu apmācību skolā tajā valodā, kurā viņi audzina savus bērnus, pauž LAŠOR. «Mēs esam pārliecināti par to, ka, lai skolēni pilnvērtīgi apgūtu savu dzimto valodu, attīstītos viņu prāta spējas un pašcieņa, kā arī lai viņi apzinātos savu kultūras un nacionālo identitāti, mācībām skolā ir jānotiek valodā, kuru lieto ģimenē.»

«Mācību noteikšana mazākumtautību skolu vidējās izglītības posmā tikai valsts valodā nevis apvienos, bet sašķels valsti pēc etniskās piederības,» rakstīts paziņojumā. «Tiks pārkāptas starptautiskās saistības, ko ir uzņēmusies Latvijas Republika, kā arī pārrautas vēsturiski izveidojušās tradīcijas skolmācībā mazākumtautību valodās, ar kurām Latvija ir vienmēr lepojusies.»

«Mēs ceram uz izpratni un pieprasām paskaidrojumus no Tiesībsarga, kura vārdā ir runājis viņa vadītais birojs,» paziņojumu noslēdz LAŠOR.

Komentāri (304)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu