No nākamā gada sola stingrāk uzraudzīt ceļu būvniecību Latvijā (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālēns/LETA

Lai paaugstinātu ceļu būves kvalitāti, no nākamā gada Satiksmes ministrija (SM) kopā ar VAS «Latvijas Valsts ceļi» (LVC) veiks vairākus pasākumus ceļu būves kontroles un iepirkumu procesa sakārtošanā.

To paredz SM izstrādātais informatīvais ziņojums «Par pasākumiem autoceļu būvniecības kvalitātes nodrošināšanai», ar ko šodien iepazinās valdība.

Tā, piemēram, tiks paaugstināta projektētāju atbildība par kļūdaini veiktu būvprojektu. Proti, ja pašlaik projektētājam jāsedz 30% no būvdarbu, kas veikti būvprojektu kļūdas dēļ, izmaksām, tad no nākamā gada šādas izmaksas nāksies segt pilnā apmērā.

Savukārt nākamo trīs gadu laikā būvuzraudzības līgumos tiks palielināta būvuzraugu materiālā atbildība par saistību neizpildi vai būvdarbu atkāpēm, kas nav savlaicīgi konstatētas. Tādā veidā, palielinot atbildību, tiek veicināta arī iesaistīto pušu motivācija darbus veikt kvalitatīvi un atbildīgi, skaidro ministrijā.

Būvuzraudzības līgumā tiks ieviestas arī papildu prasības būvdarbu ražošanas procesu kontrolei, lai tie atbilstu ne tikai būvdarbu līgumā noteiktajām prasībām, bet arī būvmateriālu ražotāja kvalitātes sistēmas prasībām. Tā, piemēram, 2014.gadā būvuzraudzības līgumos tiks iekļauta prasība būvuzraugam veikt paraugu testēšanu ar būvdarbu līguma izpildi nesaistītā, akreditētā laboratorijā.

Tāpat no nākamā gada neplānotās pārbaudes ceļu būvobjektos tiks veiktas biežāk, un tajās tiks veiktas specifiskākas analīzes. Līdz ar to tiks paplašinātas pašreizējās LVC ceļu laboratorijas funkcijas, un tā no nākamā gada darbosies kā Autoceļu kompetences centrs. Tās uzdevumos, papildus jau esošajiem, tiks iekļauts autoceļu tehniskais audits un tehnisko normatīvu pilnveidošana.

Lai pilnvērtīgi izmantotu būvsezonu, savlaicīgi noslēgtu līgumus un iepirktu materiālus, SM jau ir saņēmusi valdības atbalstu iecerei ceļu būvniecības iepirkumu procedūru uzsākt trīs mēnešus pirms valsts budžeta pieņemšanas, pamatojoties uz iepriekšējā gadā pieņemto vidējā termiņa budžeta ietvaru. Tādā veidā tiks nodrošināts, ka līdz ar būvniecības sezonas sākumu būs iespējams uzsākt reālus ceļu izbūves darbus.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu