Atmaksāts VK izsniegtais aizdevums garantēto atlīdzību izmaksām «Krājbankas» noguldītājiem (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Lita Krone/LETA

Piektdien Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), kas nodrošina Noguldījumu garantiju fonda (NGF) pārvaldīšanu, pārskaitījusi valsts budžetā pēdējo aizdevuma daļu 14,98 miljonu eiro apmērā, kas tika piešķirts, lai nodrošinātu garantēto atlīdzību izmaksu «Latvijas Krājbanka» noguldītājiem. Tādējādi ir pilnībā atmaksāta NGF parāda pamatsumma 264,057 miljoni eiro, sedzot saistības pret Latvijas valsti, portālam «Apollo» pavēstīja FKTK.

«Šī ir laba ziņa Latvijas nodokļu maksātājiem, jo šodien aptuveni pēc diviem gadiem plānoto trīs gadu vietā ir pilnībā atdoti valsts aizdotie līdzekļi, kas tika izmantoti «Latvijas Krājbankas» klientu nodrošināšanai ar garantēto atlīdzību,» uzsver komisijas priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Tā kā valsts garantē ikvienam bankas klientam atlīdzību līdz 100 000 eiro, neatkarīgi no tā vai konkrētajā brīdī NGF ir pietiekami līdzekļu vai nav, tad gadījumos, kad līdzekļu nepietiek, tie tiek nodrošināti no valsts budžeta ar Valsts kases starpniecību, pēc tam pakāpeniski sedzot aizņēmumu no atgūtajiem līdzekļiem un noguldītāju piesaistītāju regulārajām ceturkšņa iemaksām NGF.

Pēc «Latvijas Krājbanka» darbības apturēšanas 2011.gada beigās klientiem bija jānodrošina aptuveni 477 miljoni eiro garantēto atlīdzību izmaksām, taču NGF tobrīd bija uzkrāti ap 212 miljoni eiro. Tāpēc 264 miljonus eiro aizdeva Latvijas valsts - Valsts kase.

Pakāpeniski šis aizņēmums tika atmaksāts no NGF atgūtajiem līdzekļiem bankas maksātnespējas procesa laikā, jo NGF ir pirmais bankas kreditoru rindā, kā arī no līdzekļiem, kurus ik ceturksni NGF iemaksā visi noguldījumu piesaistītāji (bankas un krājaizdevu sabiedrības). Aptuveni divu gadu laikā aizdevuma pamatsumma tika pilnībā segta, atmaksājot parādu valstij.

Jau ziņots, ka, turpinot norēķināties ar bankas kreditoriem, «Krājbanka» administrators «KPMG Baltics» vakar pārskaitīja NGF vēl 15 miljonus eiro.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu