Incidents uz Marsa aptur «Curiosity» darbību (83)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Marsa visurgājēju «Curiosity» no jauna piemeklējusi tehniska ķibele. Jaunākajās NASA uzņemtajās fotogrāfijās redzams, ka bojāts viens no visurgājēja sešiem riteņiem, ziņo izdevums «Universe Today».

Apskatot bojāto riteni, uz tā pamanāms piecus līdz astoņus centimetrus garš un trīs centimetrus plats robs. «Curiosity» kopumā ir trīs pāri 50 centimetru lieli riteņi, no kuriem katrs ir aprīkots ar savu atsevišķu motoru. Papildus tas aprīkots arī ar priekšējo un aizmugurējo balstiekārtu, kas ļauj braucamajam pārvarēt līdz pat 75 centimetrus augstus šķēršļus. Tas spēj arī veikt 360 grādu apgriezienu, stāvot gandrīz uz vietas.

Lai arī visurgājējs šobrīd nepārvietojas, jo tiek izstrādāts jauns maršruts, kur tas varētu labāk izvairīties no asiem akmeņiem, «Curiosity» regulāri turpina sūtīt attēlus no Marsa virsmas.

Tikmēr ASV kosmosa aģentūru (NASA) tiesā iesūdzējis kāds vīrietis, kurš cita Marsa visurgājēja «Opportunity» uzņemtajos fotoattēlos pamanīja dīvainu akmeni. Tas uzrādīja nedzīvam objektam netipisku kustību, pēkšņi pazūdot no vietas, kur tas vēl bija redzams iepriekšējā fotogrāfijā. Mediji to jau paspējuši nodēvēt par «klīstošo akmeni».

Vīrietis iesūdzējis NASA tiesā par to, ka tā nav pievērsusi pietiekošu uzmanību būtiskām izpētes detaļām (akmenim) un pieprasa, lai aģentūra turpmāk publiskotu visus Marsa visurgājēju uzņemtos attēlus.

«Curiosity» uz Marsa atrodas jau vairāk nekā 546 dienas un savā ceļojumā ir veicis 5,2 kilometrus. Pirmais riteņu bojājums tika konstatēts 2013.gada rudenī. Kopš tā laika zinātnieki regulāri uzrauga un fotografē visurgājēja riteņus.

Komentāri (83)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu