Jauns kontracepcijas līdzeklis – hormonālā minispirāle (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Hormonālā minispirāle ir ilgtermiņa kontracepcijas metode ar darbības laiku līdz trim gadiem. Tās T-veida formas izmērs ir tikai 28 x 30 mm, līdz ar to tā ir pasaulē vismazākā hormonālā spirāle.

Minispirāle ir no mīkstas plastmasas izgatavots hormonu dozators, ko ginekologs ievieto sievietes dzemdē, kur tā katru dienu izdala ļoti mazu hormona levonorgestrela devu. Kopējais aktīvās vielas levonorgestrela daudzums minispirālē ir 13,5 mg. Turklāt hormons, ko izdala minispirāle, darbojas galvenokārt lokāli, dzemdes iekšienē, un ļoti mazās devas dēļ hormons faktiski nenonāk asinīs. Tāpēc hormonālo minispirāli kā kontracepcijas metodi drīkst izmantot arī bērna zīdīšanas periodā.

Šī dzimstības kontroles metode var noderēt meitenēm un sievietēm, kuras neplāno ģimenes pieaugumu vismaz tuvākā gada laikā, un vēlas veltīt savu laiku izglītībai, karjerai, ceļošanai, sportam vai citām lietām. Tāpat šī metode būs interesanta sievietēm, kuras vēlas ieturēt pauzi starp bērniem, neuztraucoties par kontracepciju šajā periodā. Hormonālā minispirāle ir viena no iedarbīgākajām dzimstības regulēšanas metodēm ar efektivitāti virs 99%.

Hormonālās minispirāles augstā efektivitāte nekādi nav saistīta ar sievietes paradumiem – tā neprasa sekošanu lietošanas pamācībai vai atcerēšanos iedzert tableti katru dienu konkrētā laikā. Vienreiz ievietota, minispirāle turpina darboties bez sievietes līdzdalības. Hormonālā minispirāle ir efektīva līdz 3 gadiem. Taču tas nebūt nenozīmē, ka, dzīves plāniem mainoties, jāgaida trīs gadi. Ja sieviete vēlēsies, ārsts var izņemt minispirāli jebkurā laikā - šī procedūra ir ātra un vienkārša. Pētījumi ir pierādījuši, ka pēc hormonālās minispirāles izņemšanas spēja ieņemt bērnu atjaunojas sievietes normālajā auglības līmenī.

Kā darbojas minispirāle?

Hormonālā spirāle, ievietota sievietes dzemdē, katru dienu izdala noteiktu nelielu hormona levonorgestrela daudzumu, kas samazina dzemdes iekšējo slāni un sabiezina dzemdes kakla gļotādu, tādējādi novēršot spermas un olšūnas kontaktu un neļaujot spermai olšūnu apaugļot. Tajā pašā laikā hormonālā minispirāle nenomāc ovulāciju, un tā notiek saskaņā ar dabisko sievietes ritmu. Ar to hormonālās minispirāles darbības princips atšķiras no hormonālajām kontracepcijas tabletēm, kuras aptur olšūnu nobriešanu un nomāc ovulāciju.

Spirāles ievietošana pieredzējušam ginekologam ir ikdienišķa procedūra, kas aizņem vien dažas minūtes.

Hormona levonorgestrela deva vidēji dienā dažādos hormonālās kontracepcijas līdzekļos

Hormonālā minispirāle ar darbības laiku 3 gadi

6 mikrogrami (vidējā dienas deva 3 gados)

Hormonālā spirāle ar darbības laiku 5 gadi

14 mikrogrami (vidējā dienas deva 5 gados)

Kombinētās orālās kontracepcijas tabletes (otrā paaudze)

150 mikrogrami (viena tablete)

Kombinētās orālās kontracepcijas tabletes (trešā paaudze)

50-125 mikrogrami (viena tablete)

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu