Advokāts: Vaškeviča dzīvībai Latvijā draud briesmas (85)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Teju mēnesi pēc Augstākās tiesas lēmuma par apcietinājuma atstāšanu spēkā kukuļdošanā apsūdzētais un no amata atstādinātais Finanšu ministrijas (FM) ierēdnis Vladimirs Vaškevičs turpina ārstēties Austrijā. Tikmēr viņa advokāti gatavo prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT).

Vaškeviča advokāts Oskars Rode aģentūrai LETA apgalvoja, ka Vaškevičs joprojām atrodas Austrijā, kur turpina ārstēties stacionārā un pēc lēmuma pieņemšanas par apcietinājuma piemērošanu viņš nav mainījis savu ārstēšanas vietu. Vaškevičs nekad nav izvairījies no tiesas, gluži pretēji - viņš vienmēr ir sadarbojies ar tiesu tik, cik to ir pieļāvis viņa veselības stāvoklis, apgalvoja advokāts.

Rode skaidro, ka jebkuras personas izdošanai citas valsts tiesībsargājošām iestādēm ir jāievēro noteikta procesuālā kārtība. Tātad Latvijas tiesībsargājošām iestādēm jānosūta Eiropas apcietinājuma lēmums Austrijas kompetentajām iestādēm, kas saņemto dokumentu izskatīs un izvērtēs prasības likumību. Šajā gadījumā informācija būtu jāsaņem gan Vaškevičam, gan advokātiem, kas ir viņa pārstāvji. «Pagaidām mūsu rīcībā šādas informācijas nav,» uzsver Rode.

«Mēs joprojām uzskatām, ka tiesas lēmuma vienīgais mērķis ir panākt Vaškeviča apcietinājumu par katru cenu. Šobrīd gatavojam prasību ECT, jo uzskatām, ka Latvijā Vladimiram Vaškevičam ir liegtas tiesības uz taisnīgu tiesu,» uzsvēra advokāts.

Tāpat ne mazāk būtisks ir 17.februāra Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta lēmums lietā par Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu, kurā viņš cieta, pildot amata pienākumus. AT pilnībā atcēla apelācijas tiesas lēmumu un nosūtīja lietu atkārtotai iztiesāšanai, norādīja Rode.

«Vaškeviča dzīvībai Latvijā draud briesmas, jo pastāv pamatotas bažas, ka īstie vainīgie atrodas uz brīvām kājām. To pamato arī fakts, ka slepkavības mēģinājumā aizdomās turētie Mārtiņš Putniņš, Edgars Krogerta un Sergejs Markevičus pēdējos gadus atradās apcietinājumā, bet Vaškevičs turpināja saņemt draudus,» uzsver advokāts.

Prokuratūra joprojām nekomentē, vai ir oficiāli sākta Vaškeviča meklēšana. Prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe aģentūrai LETA ieteica interesēties pie procesa virzītāja par to, vai ir izdots Eiropas apcietinājuma orderis Vaškevičam. Rīgas apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, kura pārstāvētā tiesa pirmā noteica apcietinājumu Vaškevičam, apgalvoja, ka tiesa bija nosūtījusi prokuratūrai ierosinājumu pieņemt Eiropas apcietinājuma lēmumu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu personas izdošana Latvijai no Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts notiek, pamatojoties uz Ģenerālprokuratūras pieņemtu lēmumu par Eiropas apcietinājuma ordera (Eiropas apcietinājuma lēmums) izdošanu. Procesa virzītājs vai tiesa, kas kontrolē sprieduma vai lēmuma pilnīgu izpildi, vēršas Ģenerālprokuratūrā ar rakstveida ierosinājumu pieņemt Eiropas apcietinājuma lēmumu.

Ģenerālprokuratūra ierosinājumu izskata desmit dienu laikā. Ja ir zināma pieprasītās personas atrašanās vieta, Ģenerālprokuratūra Eiropas apcietinājuma lēmumu nosūta attiecīgās ES dalībvalsts kompetentajai iestādei. Ja pieprasītās personas atrašanās vieta nav zināma, Ģenerālprokuratūra Eiropas apcietinājuma lēmuma kopiju nosūta Valsts policijai personas starptautiskās meklēšanas nodrošināšanai.

Jau ziņots, ka Augstākā tiesa (AT) 20.janvārī atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas lēmumu grozīt drošības līdzekli uz apcietinājumu kukuļdošanā apsūdzētajam un savulaik noziedznieku sarīkotā sprādzienā cietušajam Vaškevičam.

Pērn decembrī apgabaltiesa nolēma grozīt drošības līdzekli Vaškevičam, piemērojot viņam apcietinājumu. Šo lēmumu pārsūdzēja Vaškeviča pilnvarotie pārstāvji un viņš pats. Vaškevičs un viņa pārstāvji ir piedāvājuši Rīgas apgabaltiesai risinājumu, ka apsūdzētais varētu piedalīties krimināllietas izskatīšanā videokonferences režīmā.

Rīgas apgabaltiesa 2013.gada 19.martā jau lēma grozīt Vaškeviča drošības līdzekli uz apcietinājumu, tomēr 5.aprīlī AT šo lēmumu atcēla. Līdz ar to Austrijā slimojošais Vaškevičs apcietinājumā tā arī nenonāca. Iepriekš 24.septembrī apgabaltiesa noraidīja Miglāna lūgumu par drošības līdzekļa grozīšanu Vaškevičam.

Kukuļdošanas lietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturētais Vaškevičs tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, taču vēlāk viņu atbrīvoja pret 60 000 latu drošības naudu. Papildus Vaškevičam tika piemēroti arī trīs citi drošības līdzekļi - aizliegums tuvoties konkrētām personām un vietai, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Vaškeviča advokāte Jeļena Kvjatkovska, Vaškevičs devās uz Austriju un to atļāva tiesa, taču nepieciešamība ārstēties radās tikai tāpēc, ka Austrijā spēji pasliktinājās viņa veselības stāvoklis, kādēļ bija nepieciešama akūta operācija un pēc tam ārstēšanās.

Komentāri (85)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu