BMW gatavojas piedāvāt riteņus no oglekļa šķiedras (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Koncepta auto «i3» un «i8» projekta ietvaros BMW jau izmēģinājis pirmos no oglekļa šķiedras pagatavotos riteņus. Jaunās paaudzes riteņi sērijveida ražošanā varētu nonākt jau pēc viena vai diviem gadiem, ziņo Lielbritānijas «Auto Express» izdevums.

Pirmie oglekļa šķiedras riteņi tika radīti jau tālajā 1972.gadā, kad uzņēmums «Citroën» prezentēja vairākus futūristiskus eksemplārus, taču tie tā arī nenonāca sērijveida ražošanā. Nākamais mēģinājums sekoja tikai 2008.gadā, kad Austrālijā bāzētais uzņēmums «Carbon Revolution» iepazīstināja ar savējo «Shelby Ultimate Aero» versiju, kas bija aprīkota ar oglekļa šķiedras riteņiem. Interesenti šādu riteņu komplektu var iegādāties par aptuveni 15 000 ASV dolāriem. BMW varētu kļūt par pirmo ražotāju, kas šādus riteņus ieviesīs sērijveida produkcijā.

BMW jauno tehnoloģiju pirmo reizi publiski nodemonstrēja BMW Inovāciju dienā Minhenē, kas tika izgatavota «i3» koncepta auto projekta ietvaros. Jaunie oglekļa šķiedras riteņi ir par 35% vieglāki nekā alumīnija sakausējuma riteņi, ļaujot ievērojami samazināt automašīnas svaru un atvieglot rotāciju. Eiropas Savienība tiem vēl pagaidām nav sniegusi sērijveida ražošanas licenci, taču «Auto Express» paredz, ka tirdzniecībā tie varētu nonākt vēlākais pēc diviem gadiem.

BMW plaši izmantojis oglekļa šķiedru arī citās savu koncepta auto detaļās, piemēram, stūrē, krēslu rāmī un iekšējā apdarē.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu