Šlesers vēlētos pirms vēlēšanām konsolidēt opozīcijas politiskos spēkus (94)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Politiķis Ainārs Šlesers, kurš, pārņemot partijas «Vienoti Latvijai» vadību tēmē atgriezties «lielajā politikā», vēlētos pirms vēlēšanām konsolidēt opozīcijas politiskos spēkus, raksta «Diena».

Šlesers stāstījis, ka viņa vadītās, pašlaik tikai dažās Latgales pašvaldībās pārstāvētās partijas «Vienoti Latvijai» vīzija ir veidot koalīciju ar «Saskaņas centru» (SC) un citiem politiskajiem spēkiem, lai ideālā variantā vēlēšanās piedalītos divas spēcīgas koalīcijas, zināmā mērā darbojoties pēc ASV modeļa, kur cīņa notiek starp divām spēcīgām partijām. Šlesers uzskata, ka būtu vēlams izveidot opozīcijas koalīciju, kura jau pirms vēlēšanām vienotos par nostāju dažādos jautājumos, lai pēc vēlēšanām nebūtu negaidītu pārsteigumu. Viņš nav slēpis, ka labprāt vēlēšanās startētu kopā arī ar «Reģionu aliansi», jo vairāki tās biedri vēloties sadarboties ar «Vienoti Latvijai».

«Kas attiecas uz SC - tai nepieciešams mainīties, un es redzu, ka tas jau notiek, jo Latvijas Sociālistiskā partija ir aizgājusi projām. Radikalizācija ir jāsamazina. Rīgā SC ir veiksmes stāsts, jo koalīcijā ir līdzsvars starp krieviem un latviešiem. Saeimā kaut kas nav bijis pareizs, un viens no būtiskajiem momentiem ir tas, ka krievvalodīgo deputātu ir vairāk. Koalīcija jāveido tā, lai latviešu pārstāvniecība būtu pietiekami liela lēmumu pieņemšanā,» izteicies Šlesers. Pēc viņa vārdiem, ar SC pārstāvjiem bijušas kuluāru sarunas un viņš aicinājis uz šādu sadarbību, tomēr konkrētākas diskusijas varēšot sākties pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Latvijas Televīzija tika vēstījusi, ka SC un «Vienoti Latvijai» varētu veidot kopīgu sarakstu, nosacīti latviskajos reģionos par līderiem virzot savulaik augstos amatos pabijušas personas - Šleseru Vidzemē, eiroparlamentārieti Ivaru Godmani Zemgalē un bijušo Tautas partijas biedru, kādreizējo reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Edgaru Zalānu Kurzemē.

Godmanis aģentūrai LETA jau ir noliedzis, ka grasītos kandidēt Saeimas vēlēšanās no šāda saraksta.

Zalāns esot ticies ar Šleseru un uzklausījis viņa ieceres, bet jāvārdu teicis neesot. «Ja jūs prasāt, vai esmu runājis ar Šleseru - jā. Vai viņš ir piedāvājis startēt savā sarakstā - jā. Vai esmu piekritis - nē,» teicis Zalāns. Ekspolitiķis nav noliedzis, ka ir ticies ar Šleseru un informēts par viņa plāniem, taču ir ticies arī ar «Reģionu alianses» pārstāvjiem. Vismaz pagaidām viņš esot noskaņots Saeimas vēlēšanās nepiedalīties, tomēr atzina, ka nevēlētos to apgalvot kategoriski, jo situācija vēl varot mainīties.

SC Kurzemes koordinators un partijas «Saskaņa» valdes loceklis Valērijs Agešins apgalvojis, ka «šī informācija, maigi sakot, neatbilst patiesībai». «Kāds grib sev vēlamo uzdot par esošo. Diskusijas par kopīga saraksta veidošanu Saeimas vēlēšanām ir bijušas tikai ar partiju «Gods kalpot Rīgai» (GKR), ar kuru ir sadarbība Rīgas domē,» uzsvēris Agešins. Izskanējušo informāciju par Zalāna, Godmaņa un Šlesera startēšanu SC sarakstā viņš nosauca par spekulācijām, sakot, ka tādu informāciju izplatot politiskie oponenti.

GKR līderis Andris Ameriks «Dienai» apstiprināja, ka ir bijušas sarunas ar SC vadītājiem Nilu Ušakovu un Jāni Urbanoviču, ka GKR varētu deleģēt savus pārstāvjus SC sarakstā ne vien Rīgas, bet arī citu vēlēšanu apgabalu sarakstos. Par to partija lemšot 15.martā plānotajā kongresā.

Komentāri (94)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu