Vilks brīdina, ka šoks par elektrības tirgus atvēršanu nākamgad būšot lielāks (205)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: lars hammar, CC BY-NC-SA 2.0

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) šodien Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) brīdināja, ka šoks par elektroenerģijas tirgus atvēršanas sekām nākamgad varētu būt vēl lielāks.

Uzstājoties LPS domes sēdē, Vilks norādīja, ka elektroenerģijas tirgus atvēršanas atlikšana uz nākamā gada 1.janvāri varētu sagādāt lielāku šoku. «Ir jāgatavojas, ka inflācija nākamā gada janvārī būs krietni vien augstāka,» brīdināja ministrs.

Viņš gan arī pauda cerību, ka komersanti, kas pievienosies elektroenerģijas tirgum, būs labāk sagatavojušies.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pašvaldībām uzsvēra, ka liberalizācijai, lai arī tā atlikta, ir jānotiek. Agrāk vai vēlāk ir jāsagatavo iespēja citiem spēlētājiem ienākt elektroenerģijas tirgū. Viņa paskaidroja, ka tas ir valsts drošības jautājums, kā arī ir iespējama lielāka konkurētspēja un elektrības tarifu mazināšanās.

Runājot par ekonomikas izaugsmes prognozēm, finanšu ministrs brīdināja, ka saistībā ar notikumiem Ukrainā ir jāgatavojas sliktākajiem scenārijiem un iespējamām konsolidācijām valsts budžetā. «Notikumi Ukrainā kardināli mainīs Latvijas ekonomiskos rādītājus,» pauda ministrs. Viņš neizslēdza, ka Krievija varētu «iet uz visu banku», kas nozīmē ļoti sliktu scenāriju, jo Krievijas ekonomika ir novājināta.

Jau ziņots, ka Saeima šodien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz no šā gada 1.aprīļa līdz 2015.gada 1.janvārim atlikt elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām atvēršanu.

Likumprojekts arī paredz, ka elektroenerģija līdz 31.decembrim tiks realizēta par pašreiz spēkā esošajiem regulētajiem elektroenerģijas tarifiem.

Likuma grozījumu autori norāda, ka, atliekot elektrības tirgus atvēršanu un saglabājot pašreizējos tarifus, tiks mazināta sociālā spriedze, kas ir saistīta ar plānoto elektroenerģijas kopējās cenas kāpumu. Koalīcijas pārstāvji arī uzsver, ka elektroenerģijas tirgus liberalizācija tiek atlikta ar mērķi plašāk informēt mājsaimniecības par paredzētajām izmaiņām un kvalitatīvi sagatavot sociālā atbalsta mehānismu.

Paredzēts, ka likumprojekts stāsies spēkā 1.aprīlī.

Saeima iepriekš pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa. Ņemot vērā, ka elektroenerģijas sadārdzinājums mājsaimniecībām var būt pat aptuveni 40%, tika paredzēts izstrādāt kompensācijas mehānismu.

Vēlāk gan valdību veidojošo partiju koalīcijas pārstāvji pirmdien vienojās līdz 2015.gada 1.janvārim atlikt elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām atvēršanu.

Savukārt valdība 4.martā vienojās par shēmu, kā maznodrošinātajiem un trūcīgajiem kompensēs elektroenerģijas tarifu kāpumu pēc elektroenerģijas tirgus liberalizēšanas - informāciju apkopos un komersantiem nodos pašvaldības. Kad elektroenerģijas tirgotāji būs saņēmuši informāciju par personām, kurām piešķiramas atlaides, tie informē personu par tai piemēroto atlaidi - tas notiek ar ikmēneša rēķina, e-pasta vai vēstules palīdzību. Maznodrošinātās un trūcīgās personas pēc tam saņems rēķinu, kur norādīts valsts atbalsts, un maksās par patērēto elektroenerģiju mazākā apmērā. Atbalsta apmērs personai mājsaimniecībā būs pieci eiro, un šī summa netiks aplikta ar nodokļiem.

Komentāri (205)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu