Notiks 19.Starptautiskā Baltijas baleta festivāla galā koncerts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) šovakar notiks 19.Starptautiskais Baltijas baleta festivāla galā koncerts, informēja festivāla vadītāja Lita Beiris.

Festivāls tika atklāts 7.aprīlī ar koncertu «Dvēseles stīgas» Rīgas dzelzceļa stacijā. Savukārt šovakar būs gaidītākais festivāla notikums - galā koncerts, kas klasiskās un laikmetīgās dejas noskaņās LNO pulcēs starptautisko baleta konkursu laureātus un pasaules deju kompāniju vadošos solistus.

Jau ziņots, ka Starptautiskajā Baltijas baleta festivālā šogad būs pārstāvēti dažādi mākslas veidi. Šogad programma būs ļoti gara, bet dažāda - paralēli deju uzvedumiem notiks meistarklases, izstādes atklāšana un kino seansi.

Barselonas flamenko deju kompānijas «Jesus Carmona&Cia» uzstāšanos varēs vērot 28.aprīlī Ventspils Teātra namā «Jūras vārti», 29.aprīlī Rīgas Kongresu namā un 30.aprīlī Latgales vēstniecībā «Gors». Beiris stāstīja, ka kompānijas vadošais solists un mākslinieciskais vadītājs Hesus Karmona ir īpašs ar savu emocionalitāti, skatuves šarmu un tehnisko izpildījumu. «Jesus Carmona&Cia» trupa, dejotāji un mūziķi, uzstāsies ar divdaļīgu flamenko tematisko uzvedumu «Melnais un Baltais». Izrādes horeogrāfija ietver dažādus flamenko stilus - «Trilla», «Fandango», «Farruca».

18.aprīlī Rīgas Kongresu namā plānota Dānijas Deju teātra pasaules pirmizrāde «Melnais dimants» Tima Raštona horeogrāfijā. Dānijas kultūras institūta pārstāve Ilva Siņkēviča stāstīja, ka izrādē mēģinās parādīt dimantam piemītošās nokrāsas - no gaiši mirdzošas līdz piesātināti melnai. Dānijas Dejas teātris, kas dibināts 1981.gadā, ir lielākais laikmetīgās dejas teātris Dānijā. Kopš 2001.gada Raštons ir tā mākslinieciskais direktors un veiksmīgi turpina īstenot kompānijas uzsākto virzību - apvienot klasiskās tradīcijas ar laikmetīgo deju.

Paralēli deju uzvedumiem notiks meistarklases. 23.aprīlī Mencendorfa namā tiks atklās Rīgas un Sanktpēterburgas mākslinieku darbu izstāde «Dārgumi. Veltījums Dž. Balančinam».

Festivāla mērķis ir bagātināt Latvijas kultūras dzīvi, iepazīstinot sabiedrību ar pasaules mēroga novitātēm dejas mākslas jomā. Festivāla organizatori vēlas arī popularizēt baleta mākslu, atklājot tās daudzveidīgo mākslas garu, kas izpaužas horeogrāfijā, tehnikā, vēstījumā, mūzikas interpretācijā un emociju izklāstā. Festivālā tiek turpināts tā pamatprincips - radīt pieejamību profesionālai pasaules mēroga klasiskās un laikmetīgās dejas mākslai dažādām Latvijas sabiedrības grupām Rīgā un reģionos.

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls pirmo reizi notika 1996.gadā. Kopš tā brīža festivāls iepazīstinājis Latvijas auditoriju ne tikai ar klasiskā baleta daudzveidību, bet atklājis arī avangarda dejas šarmu un pievilcību. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls «No klasiskas līdz avangardam» ir vienīgais baleta notikums Latvijā, kas skatītājiem piedāvā pasaules klases dejotāju, horeogrāfu, baleta teātru un kompāniju priekšnesumus, apvienojot klasiskās tradīcijas ar laikmetīgo skatījumu.

Festivāla sadarbības partneri ir Beļģijas vēstniecība Latvijā, Spānijas vēstniecībai Latvijā, Francijas institūts Latvijā, Dānijas institūts Latvijā, Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, «LatRosTrans», Latvijas Dzelzceļš un tirdzniecības centrs «Origo».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu