Latvijas Banka izsludinājusi konkursu par divu eiro piemiņas monētas kalšanu (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Suviko, CC BY-NC-SA 2.0

Latvijas Banka izsludinājusi konkursu par divu eiro piemiņas monētu un eiro apgrozības monētu izgatavošanu, iesaiņošanu un piegādi.

Pirmā konkursa sadaļa attiecas uz pirmo 2015.gadā apgrozībā laižamo īpašā dizaina divu eiro monētu. Sīkāku informāciju par monētas dizainu, tās māksliniekiem centrālā banka sola sniegt vēlāk.

Savukārt otra konkursa daļa ir par apgrozības monētu komplektiem. Latvijas Bankā aģentūra LETA uzzināja, ka ik gadu eirozonas valstis var kalt apgrozības monētu komplektus ar aktuālo gada skaitli. Šoreiz astoņām apgrozības monētām klāt nāks devītā - īpašā dizaina divu eiro monēta. Līdzīgus komplektus, bet bez īpašā dizaina divu eiro monētas, centrālā banka kala arī uz šo gadu.

Konkursa nolikumā teikts, ka būs jānokaļ viens miljons divu eiro piemiņas monētu apgrozības monētu kaluma kvalitātē, 20 000 divu eiro piemiņas monētu «Brilliant Uncirculated» kaluma kvalitātē, kā arī 5000 divu eiro piemiņas monētas «Proof» kaluma kvalitātē.

Būs jāizgatavo arī viena un divu eiro, viena, divu, piecu, desmit, 20 un 50 centu apgrozības monētas «Brilliant Uncirculated» kaluma kvalitātē 15 000 eksemplāru katrai nominālvērtībai, kā arī viena un divu eiro, viena, divu, piecu, desmit, 20 un 50 centu apgrozības monētas «proof» kaluma kvalitātē 5000 eksemplāru katrai nominālvērtībai.

Jau ziņots, ka pirmo eiro piemiņas monētu jeb īpašā dizaina divu eiro apgrozības monētu Latvijas Banka plāno laist apgrozībā šoruden. Šī monēta būs veltīta Eiropas kultūras galvaspilsētai - Rīgai. Monētas tirāža būs viens miljons eksemplāru. Monētas sižetā būs Vecrīgas panorāma ar iegravējumu «Rīga 2014». Monētas autori ir Henrihs Vorkals un Jānis Strupulis.

Turpmāk Latvijas Banka iecerējusi ievērot eirozonas praksi, kas paredz, ka ik gadu ikviena eirozonas valsts var izlaist divas īpašās divu eiro apgrozības monētas, kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildu tam visas eirozonas valstis kopā var izlaist vēl vienu divu eiro monētu saskaņā ar kādu kopēju Eiropas Savienības valstu tēmu.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu