Izdod aizliegumu jaunai psihoaktīvai vielai (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Trešdien stāsies spēkā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izdots pagaidu aizliegums jaunai psihoaktīvai vielai «5F-AMBICA» un tās saturošiem izstrādājumiem. Līdz ar to, uz laiku līdz 12 mēnešiem, fiziskām un juridiskām personām būs aizliegts izgatavot, iegādāties, glabāt, pārvadāt, pārsūtīt vai izplatīt šo vielu un tās saturošus izstrādājumus, «Apollo» informēja SPKC.

Minētā viela var iedarboties līdzīgi kā kanabiss un tā var radīt nopietnu kaitējumu personas veselībai un bīstamību dzīvībai. Tāpat nav atrastas norādes par vielas «5F-AMBICA» izmantošanu rūpniecībā vai saimnieciskajā darbībā, kā arī nav zināmas vispāratzītas vai apstiprinātas vielas ārstnieciskās vērtības vai pielietojums. Viela pagaidām nav bijusi konstatēta Latvijā, tomēr tās izplatību savā valstī ir identificējusi Zviedrija. Tādēļ, ņemot vērā Zviedrijas ģeogrāfisko tuvumu Latvijai, SPKC ir pieņēmis lēmumu savlaicīgi izdot vielai pagaidu aizliegumu.

SPKC atgādina, ka šā gada 9.aprīlī stājas spēkā Grozījumi Krimināllikumā, kas paredz, ka par jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu, persona tiek sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai naudas sodu un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem. Savukārt, gadījumā, ja minētās nelikumīgās darbības izraisījušas smagas sekas, tiks piemērots sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbs un policijas kontrole uz laiku līdz trim gadiem.

Atbilstoši likumam «Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību», minētā viela «5F-AMBICA» un to saturošie izstrādājumi fiziskām un juridiskām personām triju darba dienu laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas jānodod Valsts policijai. Ja fiziskā vai juridiskā persona triju darbadienu laikā nenodod Valsts policijai šo vielu vai tās saturošus izstrādājumus, Valsts policija vai izmeklēšanas iestāde vielu vai tās saturošus izstrādājumus izņem saskaņā ar likuma «Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību» 4.panta ceturto daļu.

Līdz ar šī aizlieguma stāšanos spēkā, SPKC būs izdevis aizliegumu 17 jaunām psihoaktīvām vielām.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu