Vēsturiskas ēkas Dzirnavu ielā 25 un 27 pārbūvēs par viesnīcu (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejā šodien akceptēta SIA «Baltīpašums investīcijas» ierosinātā būvniecības iecere, kas paredz uzņēmuma īpašumā Rīgas klusā centra rajonā, Dzirnavu ielā 25 un 27, būvēt viesnīcu, vienlaikus rekonstruējot divas vēsturiskās ēkas.

Izstrādātais skiču projekts paredz saglabāt un rekonstruēt pašreizējo apbūvi un zaļo zonu, kas robežojas ar kaimiņu gruntsgabaliem.

Vienstāva dzīvojamā ēka Dzirnavu ielā 25 ar divslīpju jumtu un mezonīnu ir celta 19.gadsimta otrajā pusē un ir saglabājusi sākotnējo būvapjomu, jumta formu, fasāžu arhitektonisko kompozīciju un apdari, veidojot Dzirnavu ielas kultūrvēsturiskās apbūves fragmentu, kas labi iekļaujas pilsētas ainavā. Kultūrvēsturiski vērtīgo ēku Dzirnavu ielā 25 plānots integrēt jaunajā būvapjomā ar stiklotu pārejas koridoru un reģistratūru pirmā stāva līmenī iekšpagalma daļā. Šai ēkai paredzēts arī renovēt pagrabu, izvietojot pagrabā un pirmajā stāvā restorānu, bet otrajā stāvā - sešus viesnīcas numurus.

Tā kā kultūrvēsturiski vērtīgās ēkas Dzirnavu ielā 27 konstrukcijas patlaban atrodas avārijas stāvoklī, namu plānots pārbūvēt pašreizējā apjomā, saglabājot jumta kores augstumu un ēkas parametrus.

Savukārt Dzirnavu ielā 27 iekšpagalmā esošo četrstāvu mūra dzīvojamo ēku plānots pārbūvēt, samazinot stāvu augstumu un palielinot kopējo stāvu skaitu līdz sešiem stāviem saskaņā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) noteikumiem. Ēkas pārbūvē plānots izmantot mūsdienīgus apdares materiālus, atveidņotu betonu, stiklu un koka apdari. Vienlīmeņa pagrabā plānots izveidot vieglo automašīnu stāvvietu līdz 20 vietām, bet vēl deviņas stāvvietas plānotas virszemes līmenī. Virs sestā stāva paredzēts mansards ar viesnīcu numuriem un nelielu fitnesa telpu.

Projekta autori norāda, ka ēkas apjoms pieskaņots gruntsgabala formai - jaunās viesnīcas ēkas būvapjoms atradīsies uz abu gruntsgabalu iekšējās robežas, attālinot jaunbūvi no kaimiņu gruntsgabaliem un ielas, kā rezultātā jaunais būvapjoms neradīs pārāk apjomīgas būves iespaidu.

Atbilstoši Rīgas teritorijas plānojumam no 2006. līdz 2018.gadam minētie zemes gabali atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa «Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs» teritorijā, retinātas mazstāvu koka apbūves fragmentā, kur dzīvojamās funkcijas īpatsvars ir 20%. Tā kā būvniecības iecere paredz ielas frontē esošo koka ēku rekonstrukciju un viesnīcas ēkas jaunbūvi pagalmā, samazinot dzīvojamās funkcijas īpatsvaru mazāk par 20%, viesnīcas funkcija pieļaujama, veicot būvniecības ieceres publisko apspriešanu.

Kā ziņots, būvniecības ieceres publiskā apspriešana notikusi no 24.februāra līdz 25.martam Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas telpās, kur 5.martā organizēta arī būvniecības ieceres prezentācija, uz kuru gan neviens nebija ieradies.

Publiskās apspriešanas gaitā saņemta tikai viena aptaujas anketa, kurā blakus esošās ēkas Dzirnavu ielā 29 īpašnieks paudis iebildumus, ka, realizējot plānoto būvniecību, palielināsies satiksmes intensitāte, kas liegs apkārtējiem iedzīvotājiem saņemt blakus teritorijā esošās izglītības iestādes pakalpojumus, kā arī plānotās būvniecības rezultātā šim īpašumam tiks pilnībā aizbūvēti logi, kas izvietoti gaitenī starp telpām.

Viesnīcas projektētāji savukārt norāda, ka blakus esošās ēkas brandmūrī oriģinālprojektā logi nav paredzēti un to izbūvei nav juridiska pamatojuma, tāpēc viesnīcas jaunbūve nekādus apgrūtinājumus blakus ēkai nerada un jaunbūves projekta autors šīs ēkas funkcionālai izmantošanai nekādus ierobežojumus vai psiholoģisku diskomfortu nesaskata.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) būvniecības iecerei izstrādājusi virkni nosacījumu, pieprasot respektēt kvartāla vēsturiskā plānojuma struktūru un nosakot, ka jaunbūves arhitektoniskam veidolam un apdares risinājumiem jāatbilst kultūrvēsturiskās vides apbūves mērogam, raksturam un celtniecības tradīcijām.

VKPAI ierosina saglabāt ēkas Dzirnavu ielā 25 būvapjomu, jumta formu, kores augstumu un siluetu, kā arī esošo jumta slīpni pret Dzirnavu ielu. Tāpat VKPAI norāda, ka nav pieļaujama ielas fasādes plastiskās apdares un kompozīciju vienkāršošana. Inspekcija iesaka saglabāt un remontēt vēsturiskos logus un ārdurvis, ja tādi ir saglabājušies. Ja plānota logu un ārdurvju nomaiņa, jāizstrādā ēkas logu un ārdurvju vienots nomaiņas projekts visai ēkai. Arī jumta segumam, ja paredzēta tā nomaiņa, būtu jāizmanto kultūrvēsturiskajai videi tradicionāli materiāli.

Inspekcija iesaka saglabāt ēkas plānojumu un iekštelpās pēc iespējas saglabāt un atjaunot visu oriģinālo apdari un autentiskās detaļas. Tāpat noteikts, ka būvprojekta rasējumos jāuzrāda esošie saglabājamie, nojaucamie un jaunprojektētie elementi. VKPAI norāda, ka tā var nepiekrist kvartāla kultūrvides un Rīgas vēsturiskā centra jumtu kultūrainavas būtiskiem pārveidojumiem, ja tie pazemina to kvalitāti.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu