Vienīgā iespēja apturēt «Mercedes»?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Šonedēļ Pirmā Formula 61. reizi ierodas Montekarlo, kur notiks Monako «Grand Prix» – F1 sezonas sestais posms. Līdz šim uzvaras svinējuši tikai «Mercedes» piloti – Austrālijā Niko Rosbergs, Malaizijā, Bahreinā, Ķīnā un Spānijā Lūiss Hamiltons.

Vēl Barselonā divkārtējais pasaules čempions Fernando Alonso paredzēja, ka Hamiltons un Rosbergs varētu uzvarēt arī visos pārējos sezonas posmos. Tomēr, ja nu kādā vietā pārējiem ir daudzmaz reālas izredzes pārspēt «Mercedes», tad tās ir Monako šaurās ielas. Gan piebilstot, ka lielākās izredzes uz šādu varoņdarbu ir nevis pašam Fernando un viņa «Ferrari», bet «Red Bull» formulām un pilotiem Sebastianam Fetelam un Danielam Rikjardo.

Piecās pēdējās sacīkstēs prinča Albēra II valdījumā gan vienmēr uzvaras svinējuši piloti, kuri bijuši ātrākie arī kvalifikācijā – divreiz Marks Vēbers un pa reizei Džensons Batons, Fetels un pērn Niko Rosbergs. Tomēr Monako vēsturē ir ne mazums gadījumu, kad lēnākas formulas pilotam izdodas noturēt aizmugurē ātrākus konkurentus un izcīnīt uzvaru.

1992. gadā Naidžels Mansels ar toreiz nepārspējamo «Williams FW14B» Monako ieradās ar piecām uzvarām visos sezonas pirmajos posmos. Kvalifikācijā Mansels pārspēja savu komandas biedru Rikardo Patrēzi par 0,8, bet labāko no pārējiem – Airtonu Sennu – par 1,1 sekundi. Šķiet, situācija stipri vien atgādina šīssezonas notikumus. Līdz pat 70 aplim nekas neliecināja, ka Mansels varētu neizcīnīt sesto uzvaru pēc kārtas. Tomēr atskrūvējies riteņa uzgrieznis lika «Williams» pilotam doties boksos un Naidžels atgriezās trasē ar svaigām riepām un tikai 5,2 sekundes aiz Sennas. Divos apļos brazīlieša pārsvars tika samazināts līdz 1,9 sekundēm un ūsainā britu Lauva mēģināja apdzīt trīskārtējo pasaules čempionu. Tomēr, lai ko Mansels darītu, Sennas «McLaren» palika priekšā, pat neskatoties uz to, ka «Williams» bija par divām sekundēm aplī ātrāks. Senna izcīnīja piekto no savām sešām uzvarām Monako, bet Mansels finišā atpalika tikai 0,2 sekundes.

Neticamu un pārsteidzošu uzvaru 1996. gadā Monako izcīnīja Olivjē Panis, kas turklāt ir viņa vienīgā F1 uzvara karjerā. Startā Panis bija tikai 14. vietā, no pole position īpašnieka Mihaela Šūmahera kvalifikācijā atpaliekot divas sekundes. Turklāt starp abiem pieminētajiem atradās arī abi «Williams» piloti Deimons Hils un Žaks Vilnēvs, Deivids Kulthards un Mika Hakinens ar «McLaren», Šūmahera «Ferrari» komandas biedrs Edijs Īrvains, Gerhards Bergers un Žans Alezī ar «Benetton» – visi pilnīgi noteikti ātrāki par Panisa «Ligier» ar «Mugen Honda» dzinēju.

Svētdienas rītā Monako nogāza pamatīgs lietus un pilotiem tika dota iespēja doties slapjajās ielās 15 minūšu papildus treniņā, ko ne visas komandas izmantoja. «Forti» pilots Andrea Montermini sadauzīja savu formulu jau iesildīšanās aplī, bet pirmo apli ieslīdot barjerās vai konkurentos nepabeidza Mihaels Šūmahers, Rubenss Baričello, Joss Verstapens, Džankarlo Fisikella un Pedro Lamī. Vēlāk ar dažādām problēmā izstājās virkne braucēju un arī līderi – Hils ar saplīsušu ātrumkārbu, Alezī ar salūzušu balstiekārtu. Šajā brīdī par līderi kļuva Panis, kurš bija izvēlējies ļoti veiksmīgu bosku startēģiju. Finišā francūzis apsteidza Kulthardu par nepilnām piecām sekundēm. Tā bija «Ligier» komandas devītā (un pēdējā) uzvara, bet iepriekšējo reizi Žaks Lafits ar «Ligier» bija uzvarējis pirms 15 gadiem Kanādā...

Šī dīvainā sacīkste ir viena no nedaudzajām, kas beidzās sasniedzot divu stundu limitu, turklāt vienā aplī bez Panisa un Kultharda finišēja vēl tikai Džonijs Herberts ar «Sauber», bet viņa komandas biedrs Haincs Haralds Frencens atpalika par apli. Pie punktiem tika ar divi somi – Mika Salo un Mika Hakinens, kuri izstājās vēl 70. aplī - Salo ietriecās no boksiem arā braucošajā Īrvainā, un mirkli vēlāk Salo «Tyrrell» aizķēra arī Hakinena «McLaren». Vēl vienu 1996. gadu šonedēļ gan mums nav lemts piedzīvot - tuvākie lietus mākoņi Monako sasniegs trīs dienas pēc Lielās Balvas izcīņas.

Monako «Grand Prix» kanālā «Viasat Sport Baltic»:

  • Ceturtdien, 22. maijā, plkst. 10.55 F1 Monako GP 1. treniņbraucieni
  • Ceturtdien, 22. maijā, plkst. 14.55 F1 Monako GP 2. treniņbraucieni
  • Sestdien, 24. maijā, plkst. 11.55 F1 Monako GP 3. treniņbraucieni
  • Sestdien, 24. maijā, plkst. 14.55 F1 Monako GP kvalifikācija
  • Svētdien, 25. maijā, plkst. 14.50 F1 Monako GP
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu